Syyskesällä 1965, kun Drott oli lakkauttanut jalkapallotoimintansa Pietarssaaressa, ryhtyivät Oy JA-RO AB:llä töissa olevat jalkapallon kannattajat keskustelemaan jalkapalloseuran perustamisesta Drottin sijaan. Lars Gammelgård, Nick Janér, Erik Höglund, Fjalar Tuuf, Runar Hellnäs, Uuras Korkea-Aho ym.t kokoontuivat silloiseen Café Standardiin pitämään perustavan kokouksen. Oy JA-RO Ab, oli usean perustajajäsenen työnantaja lupautui pääsponsoriksi. FF Jaro JS oli maan ensimmäinen seura, joka kantoi pääsponsorinsa nimeä.

FF Jaro JS perustettiin 18. joulukuuta 1965 jalkapallon erikoisseuraksi ja seuran ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Lars Gammelgård.

Ensimmäisenä kilpailuvuonna 1966 seuran edustusjoukkue pelasi III divisioonassa (silloinen Maakuntasarja). Sen jälkeen kehitys on kulkenut suoraan ylöspäin. Karkeasti ottaen voidaan sanoa, että edustusjoukkue pelasi 60-luvulla III ja II divisioonissa, 70-luvulla II divisioonassa ja 80-luvulla I divisioonassa. Vuosina 1991-1998 joukkue pelasi liigassa. Syksyllä 1998 seuran edustusjoukkue putosi Ykköseen.

Luotettuaan parin vuosikymmenen aikana muualta tulleisiin valmentajiin, pietarsaarelainen Keijo Paananen palkittiin päävalmentajaksi kaudeksi 1999. Paananen toimi edelleen valmentajana kun FF Jaro nousi liigaan syksyllä 2001 kukistettuaan Jokerit kahden dramaattisen karsintaottleun jälkeen.

FF Jaron pitkän tähtäyksen tavoitteena on nousta stabiiliksi liigajoukkueeksi. Kolmen viimeisen vuoden aikana Jaron loppusijoitus Veikkausliigassa on ollut seitsemäs, kahdeksan ja yhdestoista.

Seuralla on tällä hetkellä lähes 400 eri ikäryhmiin kuuluvaa junioria. Jaron junioritoiminta on saanut Nuoren Suomen Sinettiseura-statuksen lasten ja nuorten hyväksi tekemästään työstä.

Jalkapallo on Pietarsaaren suosituin urheilulaji. Pietarsaaren kaupunki osoitti mielenkiintonsa seudun jalkapalloa kohtaan rakentamalla Tellushallin vuonna 1991. Halli toimii nykyään koko seudun jalkapalloihmisten kokoontumispaikkana.