FÖRORD

FF Jaros JuniorTränarens Pärm (JTP), är juniorledningens handledning till föreningens juniortränare.

JTP 2005 består av två delar:

  1. JTP, FÖRENINGEN presenterar bl a juniorverksamhetens målsättningar, organisation och verksamhetsprinciper.
  2. JTP, TRÄNARENS HANDBOK innehåller föreningens fotbollsprogram "den röda tråden" med bl a praktiska tips om hur man som tränare når de bästa resultaten i sitt arbete.

Handboken har skrivits av Lars Mosander som var föreningens juniorträningschef 2003-2004.

 

 

Jakobstad, januari 2005

Juniorledningen

 

 

INNEHÅLL

 

1 JAROS FOTBOLLSPROGRAM "Den röda tråden"

1.1 Allmänna mål och riktlinjer

1.2 Barnfotboll, 6-12 år

1.3 Ungdomsfotboll, 13-20 år

2 TRÄNINGSINNEHÅLL

2.1 Knattefotboll 6-8 år

2.2 Inlärning 9-12 år

2.3 Utveckling 13-17 år

2.4 Prestation 17-20 år

3 FOTBOLLSÖVNINGAR

3.1 Fotbollsträning

3.2 Inlärning av teknik

3.3 Övningar

4 FOTBOLLSTERMER

 

BILAGOR

Träningsplanering I

Fotbollsregler II

Tekniktest III

Spelarutveckling IV

Föräldrarnas 10 budord V

Barns rättigheter i idrott VI

 

1 JAROS FOTBOLLSPROGRAM, "den röda tråden"

 

1.1 Allmänna mål och riktlinjer

FF Jaro skall erbjuda en fotbollsverksamhet som upplevs som utvecklande, intressant och rolig för såväl spelare, tränare, ledare som för föräldrar. Föreningen skall bedriva en verksamhet som lockar så många ungdomar som möjligt att spela fotboll i Jaro. Målsättningen är därför att ha en stabil och välfungerande organisation med kunskap och kvalité som främsta varumärke. Juniorfotbollen utgör basen för hela föreningens fotbollsverksamhet, vilket innebär att det är inom juniorverksamheten vi skall hitta och utbilda största delen av våra framtida spelare, tränare och ledare.

Målsättningen med juniorfotbollen är att utveckla spelare till vårt representationslag som till stor del skall bestå av egna produkter. Detta betyder att all träning fram till representationslaget, bygger på en utvecklingsprocess där individen och dess utveckling alltid kommer i första hand. Givetvis skall alla lag alltid gå in för att vinna sina matcher, men lagets framgång och placering i serietabellen får aldrig vara viktigare än utveckling och utbildning av spelare.

Alla i föreningen skall verka i enlighet med föreningens målsättningar och riktlinjer. Detta innebär att vi följer givna regler, att vi visar respekt för ledare, föräldrar, funktionärer, domare med- och motspelare etc. Spelare och ledare skall alltid uppträda i enlighet med föreningens anda och värderingar, inte enbart vid träning och match. De regler och riktlinjer vi följer är uppgjorda i enlighet med Finlands Bollförbunds ALL STARS och FAIR PLAY-program.

Tränarna/ledarna i föreningen skall erbjudas bra utbildning. Fortbildning, tränarträffar och diskussionstillfällen utgör alla viktiga ingredienser i denna satsning. Bra tränare/ledare är en grundförutsättning för hög kvalité inom fotbollsverksamheten. Tränarna/ledarna skall ges stöd av föreningen och känna sig betydelsefulla för föreningens utveckling.

Föräldrarna skall erbjudas en introduktion angående föreningens mål och arbetssätt. Utan en bra kontakt och stöd från föräldrarna blir verksamheten omöjlig att bedriva. En aktiv rekrytering bland föräldrarna till olika poster och uppgifter inom föreningen bör ske kontinuerligt. Föreningens målsättning är att ha en aktiv och välfungerande föräldraförening.

Vi skall upprätthålla ett gott samarbete med föreningar inom vårt rekryteringsområde. Samarbetsföreningarna skall erbjudas skolning beträffande utbildning av tränare, spelare etc. Motiverade och talangfulla spelare i samarbetsföreningar eller andra föreningar inom närområdet skall ges tillfälle att delta i olika verksamheter/träningstillfällen inom vårt spelarutvecklingsprogram. Vår strävan är också att utveckla samarbete med andra föreningar; lokalt, nationellt och internationellt. Föreningen skall även skapa ett bra kontaktnät till det omgivande samhället; skola, kommun och andra organisationer.

Fotbollsverksamheten skall bedrivas så att den bidrar till att utveckla ungdomarnas fysiska, psykiska och sociala utveckling. Kamratskap, rent spel, hälsa, bra självkänsla, förmåga att göra sitt bästa både i med- och motgång, är exempel på en bra Jaro-anda. Ungdomarna skall fostras till att ta ansvar både för sig själva, föreningen och omgivningen.

Ett gott kamratskap och en bra anda i föreningen är en förutsättning för att vi skall kunna locka ungdomar att börja spela fotboll i vår förening. Att skapa en bra föreningskänsla är av högsta prioritet, eftersom den på både på kortare och längre sikt kommer att vara föreningens största tillgång.

Spelare med talang och ambition skall erbjudas extra träning inom vårt spelarutvecklingsprogram. Programmet är indelat i fyra olika steg; Fotbollsskola (F10 och E11), Teknikskolan (D12 och D13), Utvecklingsgruppen (C14 och C15) och Talangakademin (B16, B17, A18 och A19).

De tre första stegen är öppna för alla som är motiverade att träna extra. En seriösare satsning på talangfulla och motiverade spelare inleds när spelarna fyllt 14 år. Dessa spelare skall erbjudas bästa möjliga träning. De skall spela i de lag deras talang förutsätter oavsett ålder, få möjlighet att spela mot internationellt motstånd samt få olika former av annat stöd från föreningen som behövs för att utveckla och utbilda dem till bra fotbollsspelare.

Barn och ungdomar skall stödas i sitt skolarbete och uppmuntras till fortsatt utbildning. Skolarbetet går därför alltid före annan verksamhet

Fotbollsverksamheten skall bedrivas i en positiv anda, i vilken ungdomarna stimuleras, uppmuntras och får beröm. På så vis skapas glädje, vilket är en förutsättning för bra inlärning, laganda och intresse för träning på egen hand.

Vi vill också verka för att ungdomarna fostras till sunda levnadsvanor utan droger, alkohol, tobak och snus. Ungdomarna skall ges information angående fördelarna med rätt sammansatt kost, rätt mängd sömn och annat som främjar ett sunt levnadssätt.

Ungdomarna skall inte hindras från att delta i andra idrotter. Det är till fördel för barnens fysiska, motoriska och koordinatoriska utveckling om de sysslar med många olika idrotter ända upp i puberteten. Vi bör dock vara uppmärksamma på att det inte blir för fysiskt betungande för barnen samt att de inte försätts i situationer, t.ex. gällande val av idrottsgren, som hos dem skapar psykisk press. Föräldrarna skall ges information om hur viktigt deras stöd är för att ge ungdomarna en bra idrottsutövning och fritidssysselsättning.

Förutom en rätt och kvalitativt bra fotbollsutbildning är inlärandet av en riktig träningskultur (träningsdisciplin) en förutsättning för att de sportsliga målen skall kunna uppfyllas. Med träningskultur menas inte enbart en rätt attityd och inställning till träning och match, utan även att våra juniorer görs medvetna om vilken satsning och träningsmängd som krävs för att man skall kunna spela fotboll på högre nivå.

För att kunna uppnå de fotbollsmässiga mål vi ställt inom föreningen skall juniorträningen i föreningen bedrivas så att den:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2 Barnfotboll, 6-12 år

Allmänt

Målet med fotbollsverksamheten i denna ålder är att planera och organisera träningen så att alla spelare känner trivsel och trygghet, upplever känslan av att lyckas samt känner sig viktiga för sin omgivning. Barnen skall ges möjlighet träna och spela fotboll på en nivå som är anpassad efter deras egen mognad. De skall få känna glädjen och engagemanget med att vara med i spelet - som i stor utsträckning bedrivs i form av småspel. De vuxna - tränare och ledare - skall vara mer fokuserade på inlärning, omsorg, uppmärksamhet, samt en trygg och fin miljö för varje barn - än av taktiska detaljer och resultat.

 

Viktiga saker att komma ihåg angående barnfotboll:

  1. Barnfotboll är lek och lek skall vara roligt
  2. Barnfotbollen är barnets första möte med organiserad fotboll. Organiserat i den mening att spelar på riktiga fotbollsplaner och har riktiga spelskjortor på sig. Men kom ihåg att detta skall vara lek – inte blodigt allvar. Det första intrycket betyder mycket för motivationen och intresset – ja ibland t.o.m allt. Satsa därför extra på att göra ett så bra första intryck som möjligt. Låt barnen ha roligt, låt dem leka, resultatet skall vara av underordnad betydelse. Det viktigaste resultatet du kan få är nöjda barn som tillåts förverkliga sig själv genom positiv lek med sina vänner.

  3. Det viktigaste för små lirare är att vara tillsammans med sina kompisar
  4. Förr i tiden träffade man sina kompisar på gården och andra ställen i närheten av var man bodde. Där lekte man – och där spelade man fotboll. Det är därför viktigt att vara medveten om att barnen ofta söker sig till fotboll för att vara tillsammans med sina kompisar. Detta är en samhörighet som vi skall värna om – och det är denna samhörighet som skapar laganda. Låt därför kompisar och skolkamrater träna och spela i samma lag.

  5. Alla skall spela lika mycket
  6. Ingen blir bättre av att sitta på bänken och alla tycker att det är roligt att spela. Dessutom är det ingen som med bestämdhet kan säga vem av barnen som blir bra när de blir vuxna – det är sällan barnstjärnor blir vuxenstjärnor. Att vinna ett distriktsmästerskap är inget mål i sig och man skall därför inte toppa laget för att vinna matcher. Låt alla spela lika mycket, ge alla spelare möjlighet att få spela en match från start och låt spelarna prova på olika spelplatser – men pressa dem inte.

  7. Lär barnen tåla både segrar och nederlag
  8. I barnfotboll kan alla delta, ingen är för dålig eller för bra. Det är därför viktigt att försöka skapa jämnbördigt motstånd både på träning och match. Ingen skall behöva lida av att vinna eller förlora "två-siffrigt". Ta segrar och förluster med förnuft – tål de vuxna förluster, lär sig barnen tåla det också. Fotboll är ett lagspel, var alla vinner och alla förlorar. En seger är något som varje spelare tar med sig hem – ett nederlag delas av alla.

  9. Mer träning och färre matcher
  10. Det normala skall vara att man har flera träningstillfällen än matcher per vecka. Barnen skall uppmuntras att träna individuellt utöver den gemensamma träningen.

    För många matcher kan utgöra ett hinder för sportslig och social utveckling. Spelare under 10 år bör max spela 25 matcher/år och barn mellan 10-12 år bör inte spela mer än 30 matcher/år.

  11. Barnfotboll skall vara allsidig träning
  12. Allsidig idrottserfarenhet är positivt med tanke på barnets generella utveckling och kan också vara positiv för barnets fotbollsutveckling. Barnen skall därför uppmuntras att vara med i flera idrotter och träningen bör därför planeras och koordineras så att den ger barnet möjlighet att utöva flera idrottsgrenar.

  13. Låt oss samarbeta för att skapa en glad fotbollsmiljö för de minsta lirarna

Barnfotboll skall vara en positiv upplevelse som ger upphov till ett långvarigt intresse för fotboll och för idrott i allmänhet. Barnen skall ges uppmuntran och vägledning så att de utvecklar sina färdigheter och känner att de lyckas och blir bättre.

 

 

Barns utveckling:

Karakteristiskt för barn i introduktionsfasen

Karakteristiskt för spelare i inlärningsstadiet

 

 

 

 

Konkreta åtgärder och nyckelfaktorer:

Aktivitet för alla

Planera träningen så att barnen stimuleras till fysisk aktivitet. Fotbollsmässigt bör träningen planeras så att barnen får så många bollkontakter som möjligt.

Skapa positiva känslor

Planera träningen utifrån vad barnen upplever som roligt och intressant. Träningen skall förutom att den lär barnen något, även stimulera dem till spontan träning på fritiden. En positiv och trevlig atmosfär är av avgörande betydelse för hur koncentrerade och engagerade barnen är på träning och match. Nyckelbegrepp är därför; lust, glädje, beröm, stimulans och inställning.

Trivsel

Detta är den kanske viktigaste förutsättningen för inlärning. Begreppet trivsel innehåller de flesta faktorer som har med känslor att göra; glädje, tillhörighet, laganda, engagemang osv. Får vi barnen att trivas och känna sig delaktiga, har vi stora möjligheter att utveckla dem som spelare och få dem att stanna kvar inom fotbollen.

Trygghet

För att barn skall kunna prestera på sin egen nivå bör barnet få känna sig trygg i förhållande till själva aktiviteten, sina lagkamrater och inte minst i förhållande till de vuxna personer som jobbar kring laget. Försök därför skapa ett bra förtroende till dina spelare, genom att alltid vara ärlig, tillförlitlig och tydlig i din kommunikation.

Känslan av att lyckas

Att känna att man lyckas med något, klarar en uppgift, vågar anta en utmaning och klara av den, uppnå ett mål, ensam eller i samarbete med någon annan, är alla centrala behov för oss människor - också för barn. Att behärska något utlöser en känsla av stolthet, glädje och självförtroende. Planera träningen därför så att så många som möjligt, så ofta som möjligt får uppleva känslan av att få lyckas. Att ge varje barn en möjlighet att lyckas är utmärkt ur pedagogiskt hänseende, eftersom det både kan fungera som mål och medel.

Formel ® Känslan av att lyckas + trygghet = trivsel

Tona ner prestations- och resultatfixeringen!

1.3. Ungdomsfotboll, 13-20 år

Målsättningen med ungdomsfotbollen är att utveckla spelarna till bättre fotbollsspelare, samt att organisera verksamheten så att spelarna kan välja olika alternativ utifrån motivation, målsättning och ambitionsnivå.

Det främsta kännetecknet gällande ungdomar i denna åldersgrupp är att det inom gruppen finns många olika målgrupper - målgrupper med olika önskemål, motiv och ambitioner. Verksamheten skall således utformas så att den både ger grund för ett långvarigt fotbollsintresse och framtida prestationer på seniornivå. Ungdomarna skall ges inflytande och medbestämmande angående utformningen av fotbollsverksamheten och på detta sätt få träning i att ta ansvar både för sig själva och för andra. De unga, som har goda förutsättningar, ambitioner och vilja att bli goda spelare, skall ges möjlighet att satsa och utveckla sina färdigheter under sakkunnig träning.

 

Konkreta åtgärder och nyckelfaktorer:

Drop-out

En del drop-out i ungdomsåren kan helt säkert förklaras med att ungdomarna får andra intressen, gör prioriteringar gällande vänner, utbildning etc, men faktum är att en alltför stor del av drop-out förorsakas av traditionella och förstelnade organisationsformer, fel riktlinjer för verksamheten, eller helt enkelt dåligt uppförande av tränare och ledare. Medbestämmande, lyhördhet, bra planering och ett korrekt uppträdande av tränare och ledare är därför av största vikt för att vi skall lyckas behålla så många ungdomar så länge som möjligt i verksamheten.

Spelaren i centrum

Centrala mål och åtgärder:

Allt detta skall ske med beaktande av spelarnas olika önskemål, motiv och ambitioner. Detta ställer naturligtvis stora krav på differentiering och flexibilitet inom de olika juniorlagen ® allt med målsättningen att göra verksamheten så bra och rolig som möjligt. En konsekvens av detta är att det i mån av möjlighet skall finnas olika lag för spelare med olika ambitioner från C14 uppåt och/eller att spelare med motivation och talang skall få träna och spela i det lag som är mest ändamålsenligt för hans utveckling. En absolut förutsättning för detta är en bra kommunikation och ett gott samarbete mellan alla inblandade parter.

Extra träning skall erbjudas de ungdomar som vill utvecklas och träna mer samt som har talang för fotboll (Utvecklingsgrupp, Talangakademi). Utvecklingsgruppen och Talangakademin består av spelare från olika åldersgrupper. För att man inte skall tappa spelare bland de som tränar mindre, bör man i de lagen fästa stor uppmärksamhet vid laganda och annan social verksamhet utanför fotbollen.

Involvering, medbestämmande och differentiering

Gör alltid en ordentlig kartläggning av dina spelare före säsongen för att ta reda på vad de har för ambitioner och hur mycket de är beredda att satsa. Låt spelarna vara med och utforma de målsättningar ni ställer inför säsongen. Resultatet blir alltid bättre när spelarna känner sig delaktiga och när man kommit överens om en gemensam målsättning som alla omfattar.

Karakteristiskt för spelare i utvecklingsfasen

Puberteten:

- kraftig längdtillväxt med tillhörande viktökning

- liten försämring av koordinationsförmågan

- den tekniska nivån kan falla beroende på ovannämnda

- tar inte allt för givet blir lätt motvillig

- ställer sig kritisk till många saker

- önskar mer medbestämmande och ansvar

- andra intressen än fotboll

- förstår taktiska element i fotboll

Efter puberteten:

- relativt större fysisk styrka och uthållighet

 

 

 

2 TRÄNINGSINNEHÅLL

Inlärningsmetod

Barn är barn och inte små vuxna. Barn och ungdomar skall tränas efter metoder anpassade till deras mognad. Vi har valt att dela in ungdomsträningen i fyra olika faser. Indelningen är baserad på barns utveckling och förutsättningar för inlärning i olika åldrar. Var sak har sin tid och kan inte påskyndas. Det kan skilja många år i mognad och utveckling inom samma åldersgrupp, vilket ställer krav på känsla och omdöme vid val av träningsmoment. De olika faserna går givetvis in i varandra och träningen övergår gradvis från en fas till en annan.

Utvecklingsfaser:

1. Knattefotboll 6-8 år

2. Inlärning 9-12 år

3. Utveckling 13-16 år

4. Prestation 17-20 år

 

2.1 Knattefotboll, 6-8 år

Inom knattefotbollen skall träningen inriktas på att vänja barnen vid boll, tränare, övriga medspelare, spelet osv. Det är också bra att träna barnen i att kombinera olika grundfärdigheter som att springa - hoppa, springa - kasta, balansövningar mm. Barn uppfattar situationer långsammare än vuxna, vilket gör att de har svårt att spela tillsammans. Träning av samspel och taktik är slöseri med tid. Barn kan säkert styras till givna lösningar, men det har inget värde för den långsiktiga utvecklingen. Låt barnen i stället leka med bollen och spela "klungfotboll", eftersom de ännu inte är mogna att spela efter regler och direktiv. Varje åldersgrupp skall ha en ansvarig tränare och en assisterande tränare / 10 spelare.

Träningen

Träningen skall ta utgångspunkt i det som barnet redan kan, dvs:

Bollen skall vara med i alla övningar. Alla spelare skall ha egen boll, detta för att barnen skall få så många bollberöringar som möjligt, men också för att möjliggöra träning på egen hand. Var noga med att visa barnen rätt utförande. Träningsmängd: en gång i veckan + match. Träningstiden skall inte vara längre än 60 minuter. Man kan om man vill träna året runt, men det är att bra om barnen, speciellt under vinterhalvåret, också sysslar med någon annan idrott.

Lagen

Lagen indelas i mån av möjlighet utgående från var man bor och går i skola. Viktigt är att man i denna ålder inte delar in lagen så att ens kompisar hamnar på ett annat lag.

Rekrytering

Spelarna rekryteras genom aktiv information till förskola och skola. Inga spelare bör i denna ålder värvas från någon annan förening.

Matcher

Matchen skall alltid vara en fest för barnen. Alla som är med och tränar skall få speltid. Föräldrar och spelare skall inför säsongen klart informeras om vilka regler som gäller angående matcher.

Övrigt

Tränare och ledare skall förmedla glädje och skapa en positiv atmosfär kring match och träning. Barnen skall stimuleras till att träna på egen hand. Förväntning angående resultat och prestation får aldrig ta kål på motivationen och glädjen i denna ålder.

 

 

2.2 Inlärning, 9-12 år

Huvudtemat för denna åldersgrupp är teknikträning. All träning skall inriktas på att lära barnen de tekniska basfärdigheter som behövs i fotboll. Fotbollsträningen bör dock kompletteras med allsidig motorisk träning. Barnen skall uppmuntras till att delta och pröva andra idrottsgrenar eftersom detta är bra för barnens motoriska utveckling. Barn i denna ålder är mycket mottagliga och intresserade av att lära sig nya saker. Det är därför rätt tid att småningom börja introducera spelets grundförutsättningar, dock inte genom att använda taktiktavla eller utsätta spelarna för teoretiska resonemang, utan genom instruktion vid konkreta situationer på fotbollsplanen. Effekten av förebilder är mycket stor i denna fas. Att identifiera sig med idoler och framgångsrika lag är typiskt för denna ålder. Man bör därför uppmuntra barnen att se på bra fotboll och lära sig genom att härma olika finter, skott etc. som duktiga spelare utför. Varje åldersgrupp skall ha en ansvarig tränare och en assisterande tränare / 10 spelare

Träning

Träningsmängd: 2-3 gånger i veckan + match. Varje träningstillfälle bör omfatta 60 minuter. Träningstiden ökas efter hand spelarna blir äldre. Vid 12-årsåldern bör spelarna träna 90 minuter vid varje träningstillfälle. Motiverade spelare i åldern 10-12 år ges periodvis möjlighet till extra träning (Fotbollsskolan/Teknikskolan). Spelarna får inte hindras att delta i andra idrotter vintertid. Träningen skall i denna fas också innehålla moment som är fysiskt krävande, men detta är absolut inget huvudmål i denna fas.

Träningsinnehåll

Träningen skall i denna åldersgrupp inriktas på att lära spelarna tekniska basfärdigheter i fotboll, samt få dem att förstå och behärska grunderna i fotboll dvs. lära dem att analysera hur fotbollstermer och spelidéer praktiskt omsätts i träning och match. Konkret innebär det att man lär spelarna hur man på bästa sätt skall behandla bollen i olika spelsituationer. Rätt utförande och rätta instruktioner är därför nyckelfaktorer i denna ålder.

Träningsmoment

 

Kombinera gärna dessa moment och skapa realistiska spelsituationer:

t. ex.

Fysisk träning

 

Taktisk träning:

Grunder i anfallsspel

  1. Passningsskugga
  2. Spelbredd
  3. Spelavstånd

Grunder i försvarsspel

  1. Försvarssida
  2. Överflyttning
  3. Markering

Spelträning

Spela så mycket som möjligt på träning, Spelträningen skall bygga på olika lekar och småspel. Ta gärna även in moment såsom; 1 mot 1, 2 mot 2, 2 mot 1 osv.

Övrigt

Rekrytering

Spelarna rekryteras genom aktiv information till skolan. Vi skall inom föreningen även vara lyhörda angående spelare från andra föreningar som vill börja spela fotboll i vår förening. Fortfarande sker ingen aktiv värvning av spelare från andra föreningar.

Matcher

Matchen skall vara en fest. Spelarna skall få prova på olika spelplatser i laget. Spela inte för många matcher. Grundprincipen är att det skall gå 2-3 träningar på varje match. Alla spelare som tränar regelbundet och visar rätt inställning på träning skall få spela. Detta gäller speciellt i fasens slutskede. Föräldrar och spelare skall inför säsongen klart informeras om vilka regler som gäller angående matcher.

Övrigt

Kom ihåg att det är inlärning och utveckling som gäller. Tona därför ner allvaret! Spelarnas självkänsla får inte vara beroende av om man förlorar eller vinner. Träningen skall bedrivas så att den stimulerar och uppmuntrar till träning på egen hand.

Glädje, motivation, känslan att lyckas, trivsel, trygghet är nyckelfaktorer för en lyckad inlärning.

 

 

 

2.3 Utveckling, 13-17 år

Huvudtemat för denna ålder är utvecklandet av det tekniskt - taktiska kunnandet. Träningen skall i sin utformning och omfattning successivt närma sig seniorlagsträning. För spelare i Talangakademin kan träningen i fasens slutskede kvantitativt överstiga seniorlagsträningen. Under denna period införs även konditions- och styrketräning i mer planerad och systematiserad form. Rörlighetsträning är i denna period av största vikt pga. tillväxt och ökad muskelmassa.

Från 14 år och uppåt kan spelare, oavsett ålder, spela i de lag deras talang och mognad förutsätter. De mest talangfulla spelarna kan i fasens slutskede få träna med seniorlaget under kortare eller längre perioder.

I denna ålder sker en väldigt snabb utveckling i spelarnas fysiska och psykiska mognad. Eftersom det då kan finnas stora skillnader beträffande mognad mellan spelare i samma biologiska ålder krävs bra planering och individuell behandling av spelarna. Fäst därför stor uppmärksamhet vid följande faktorer:

Varje lag skall ha en ansvarig tränare samt en assisterande tränare / 10 spelare.

Träning

Rekommenderad träningsmängd för spelare 13-14 år är 2-3 gånger (60-90 min) i veckan + match.

För spelare 15-17 år gäller träning 3-4 gånger i veckan beroende på antalet matcher. Förutom detta ges extra träning åt spelare som är med i Utvecklingsgruppen eller Talangakademin. Från 15-års ålder införs även en uppföljning av spelarnas fysiska status i form av kontinuerlig testning, för att på bästa sätt kunna utveckla spelarnas starka och svaga sidor.

För spelare 13-15 år kan sommarläger ordnas och för spelare 16-17 år samt för spelare som är med i Utvecklingsgruppen/Talangakademin ordnas veckoslutsläger och/eller möjlighet till extra träning sommartid. Talangfulla och utvecklingsdugliga spelare skall ges möjlighet att träna med äldre åldersgrupper.

Träningen övergår successivt till träning året runt, givetvis med sommaruppehåll och uppehåll efter att serien avslutats. Fortfarande finns det ingen anledning till att hindra spelarna att delta i andra idrotter vintertid, men under säsong skall fotboll prioriteras, speciellt vad gäller de spelare som är med i Utvecklingsgruppen och Akademin.

Spelarna skall informeras om kostens betydelse för maximal prestation samt om betydelsen av sund livsföring med tillräcklig sömn och vila.

Träningsinnehåll

Träningen skall i denna fas inriktas på att befästa tidigare inlärda tekniska färdigheter samt utvecklandet av det individuella och lagtaktiska kunnande. Inlärningen av tekniska moment i träningen skall därför vara exakt och kvalitativ. Teknikträningen skall göras så matchrelaterad som möjligt, vilket innebär mycket träning med motståndare och i form av småspel. Målsättningen är att ge spelarna många olika alternativ eller "redskap" som de kan använda för att lösa situationer på fotbollsplan. Den taktiska träningen skall inriktas på att lära spelarna att lösa olika problem som kan uppkomma i försvars- och/eller anfallsspel.

För att nå bästa möjliga resultat bör inlärningen vara problemorienterad, där spelarna själva ges möjlighet att komma med alternativ till hur olika situationer skall lösas. Konkret innebär det att man lär spelarna hur man på bästa sätt skall behandla bollen, samt hur de på bästa sätt löser olika problem i spelsituationer. Spelarna skall från 15-års ålder successivt läras grunderna i föreningens spelidé. Rätt utförande av tekniska moment och rätta instruktioner i taktiska detaljer är nyckelfaktorer i denna ålder.

Träningsmoment 13-14 år:

Grunder i anfallsspel

Grunder i försvarsspel

Fysisk träning

Träningsmoment 15-17 år:

Grunder i anfallsspel

Grunder i försvarsspel

Fysisk träning

Spelträning 13-17 år

Spelträningen skall i hela åldersgruppen bestå av spel i olika former; småspel för utvecklandet av främst tekniska och individuellt taktiska färdigheter, samt styrt spel och koncentrerat spel för utvecklandet av främst taktiska moment. Fäst speciell uppmärksamhet vid att få fram intensitet (i fasens slutskede) i spelet, samt framförallt ett snabbt bolltempo.

Övrigt 13-17 år

Rekrytering

I denna åldersgrupp sker en aktiv scouting av spelare inom vårt rekryteringsområde. Spelare som bedöms talangfulla kontaktas och inbjuds till läger och träning. Detta gäller speciellt spelare i våra samarbetsföreningar, men också spelare från andra föreningar.

Vid värvning av spelare från en annan förening eller när någon spelare vill komma och träna med något lag i vår förening, bör alltid moderklubben och spelarens föräldrar först kontaktas. Detta för undvikande av oklarheter och/eller missförstånd.

 

Matcher

Spelarna skall läras prestera sitt bästa i alla matcher. Fortfarande är det dock utveckling som gäller. Lagets framgång och placering i serietabellen får aldrig vara viktigare än utveckling och utbildning av spelare. Låt även spelare fortsättningsvis få prova på olika spelplatser i laget. I fasens inledningsskede (13 år) skall alla spelare som tränar regelbundet och visar rätt inställning på träning få spela. Från 14 år sker en försiktig övergång till att ge mer speltid åt de mest talangfulla spelarna. Fortfarande skall dock alla spelare, som tränar regelbundet och visar rätt inställning på träning (se nedan), få speltid. Spelare, som tränar och spelar med äldre åldersgrupper, skall om det är ändamålsenligt för hans egen utveckling eller om det är av betydelse för föreningen som helhet, ges speltid i det lag hans ålder förutsätter.

Stor vikt skall också läggas på spelarnas och ledarnas uppträdande både på och utanför plan. Lagen i denna åldersgrupp (C15, B17) skall aktivt söka internationellt motstånd, antingen i enskilda matcher eller i turneringar. Föräldrar och spelare skall inför säsongen klart informeras om vilka regler som gäller angående matcher.

Övrigt

Kom ihåg att det är inlärning och utveckling som gäller. Ge spelarna individuell feedback om hur de utvecklas i förhållande till de mål ni ställt. Stärk spelarnas självförtroende och självkänsla genom ärlig uppmuntran och beröm.

 

Glädje, motivation, känslan att lyckas, trivsel, trygghet är fortfarande nyckelfaktorer för en lyckad inlärning och utveckling.

 

 

 

 

 

 

 

2.4 Prestation, 17-20 år

Senast i denna fas skall talangerna utvecklas till senior/elitspelare. De mest talangfulla spelarna skall redan vid ingången till denna fas tillhöra seniorlagstruppen. Fram till denna ålder kan man i bästa fall klara sig enbart på talang, men nu är det hårt arbete och psykisk styrka som krävs för att man skall lyckas. Spelarna måste vara beredda att offra en stor del av sin fritid och verkligen tycka om att träna för att kunna och orka satsa så mycket som krävs. Tålamod är en av nyckelfaktorerna i denna fas, eftersom det kan ta flera år innan man kan se resultatet av sin satsning.

Spelare som inte tillhör seniorlagstruppen skall ges tillfälle att träna med seniorlaget under kortare eller längre perioder. Tränare och ledare har en viktig uppgift i att vägleda och uppmuntra spelarna i deras satsning. Ett bra samarbete mellan tränare/ledare och spelare kan ofta vara avgörande för hur spelaren utvecklas.

Träning

Spelarna skall vara beredda på att träna 5-6 gånger i veckan året runt. Alla träningspass genomförs inte med laget, utan en viss del av träningen genomförs individuellt. Detta gäller speciellt styrketräning där stora variationer mellan utveckling och behov föreligger hos olika spelare, men också när det gäller specialträning av olika tekniska och/eller taktiska moment.

Träningsinnehåll

Träningen skall vara så matchlik som möjligt, vilket innebär hög intensitet, taktisk träning, organisation av laget etc. Inlärningen av tekniska moment skall vara exakt och kvalitativ. Teknikträningen skall göras så matchrelaterad som möjligt. Höga krav skall ställas på koncentration och skicklighet i utförandet. Målsättningen är att ge spelarna många olika alternativ eller "redskap" som de kan använda för att lösa situationer på fotbollsplan.

Den taktiska inlärningen skall vara problemorienterad, där spelarna själva ges möjlighet att komma med alternativ till hur olika situationer skall lösas. Den fysiska träningen skall ge spelarna de förutsättningar som krävs (träningsmängd, kondition, styrka, snabbhet) för att spela senior/elit fotboll.

Träningsmoment

Grunder i anfallsspel

Grunder i försvarsspel

Fysisk träning

Spelträning 17-20 år

Spelträningen skall i hela åldersgruppen bestå av spel i olika former; småspel för utvecklandet av främst tekniska och individuellt taktiska färdigheter, samt styrt spel och koncentrerat spel för utvecklandet av främst taktiska moment. Den taktiska träningen skall även innehålla moment där man finslipar olika detaljer lagdelsvis. Stor uppmärksamhet skall fästas vid att skapa ett snabbt bolltempo. Spelarna skall instrueras och aktivt uppmuntras att så ofta som möjligt söka löpvägar och passningsalternativ framåt.

 

Övrigt 17-20 år

Rekrytering

I denna åldersgrupp sker en aktiv scouting av spelare inom vårt rekryteringsområde och övriga delar av landet. Speciell uppmärksamhet bör riktas på de spelare som väljer Jakobstad som studieort efter grundskolan. Spelare som bedöms talangfulla kontaktas och inbjuds till läger och träning. Vid värvning av spelare från en annan förening eller när någon spelare vill komma och träna med något lag i vår förening, bör alltid moderklubben och spelarens föräldrar först kontaktas. Detta för undvikande av oklarheter och/eller missförstånd.

Matcher

Spelarna skall spela krävande och utmanande matcher. Det gäller att aktivt höja matchningsnivån och söka bra motstånd, både nationellt och internationellt. Fortfarande är det dock utveckling som gäller. Lagets framgång och placering i serietabellen får aldrig vara viktigare än utveckling och utbildning av spelare. Målsättningen bör dock vara att spela i den högsta nationella serien. Nu spelar man på den spelplats där man gör mest nytta för laget som helhet. Fortsättningsvis skall dock alla spelare som tränar regelbundet och visar rätt inställning på träning få speltid. Mer speltid ges dock åt de mer talangfulla spelarna. Spelare som tränar och spelar med seniorlaget skall, om det är ändamålsenligt för hans egen utveckling eller om det är av betydelse för föreningen som helhet, ges speltid i det lag hans ålder förutsätter. Stor vikt skall också läggas på spelarnas och ledarnas uppträdande både på och utanför plan. Föräldrar och spelare skall inför säsongen klart informeras om vilka regler som gäller angående matcher.

Övrigt

Kom ihåg att det är inlärning och utveckling som gäller. Ge spelarna individuell feedback om hur de utvecklas i förhållande till de mål ni ställt. Stärk spelarnas självförtroende och självkänsla genom ärlig uppmuntran och beröm.

Glädje, motivation, känslan att lyckas, trivsel, trygghet är fortfarande nyckelfaktorer för en lyckad inlärning och utveckling.

 

3 Fotbollsövningar

 

3.1 Fotbollsträning

Modell för tränarens arbete:

Uppfatta/Iaktta (Vad händer) ® Värdera/Bedöm (Varför)

¯

­ Vad göra ?

¯

Utför/Inlärning (Hur) ¬ Ta beslut

 

Tränaren är hela tiden i en situation där han skall överväga, varför en detalj lyckas eller misslyckas, så att spelarens och lagets möjligheter förbättras. Detta gäller således både träning och match. Utöver detta skall man överväga när och om man skall ingripa, eller inte.

Tränaren

  1. Iakttar/uppfattar: bl.a Peter sköt vid sidan av målet, eftersom stödjebenet var en halv meter från bollen. Vi skapar inga målchanser, passningsspelet är dåligt osv.
  2. Värdera/bedöm (varför): orsaken till att Peter sköt förbi var att stödjebenet var för långt från bollen, passningsspelet fungerar inte pga dåliga tillslag, spelförståelse etc.
  3. Vad göra/ta beslut: specialträna Peter nästa träning med fokus på avslut och stödjebenets placering, mera spel med fokus på passningskvalitè.
  4. Inlärning/utförande: kommer som en följd av beslutet.
  5. Iakttar/uppfattar: hur Peter nu skjuter.
  6. Värderar/bedömer…

Etc.

Det är viktigt att man som tränare sörjer för att det är kvalitè i de råd och instruktioner man ger på träning. Spelarna skall ha (ges) möjlighet att förbättra sina färdigheter. T.ex. vid träning av tillslag kan en bra instruktion vara:

Det kan också vara en bra ide att fråga spelaren själv:

"Varför gick bollen på sidan av målet" – för att få spelaren att värdera/tänka efter vad som gick fel. Detta kan vara speciellt ändamålsenligt ifall spelarna har kunskap om nyckelfaktorerna.

Tillrop som "KOM IGEN", "BRA JOBBAT" osv. lär inte spelarna rätt utförande!

Före träningen skall du fundera på:

På vilket sätt kan man på bästa sätt instruera spelaren/spelarna?

Tränaren skall alltid se till att:

Den geniala träningen existerar inte – kvaliteten på träningen hänger på din egen insats och ditt eget engagemang!

Sammanfattande tips till tränare och ledare:

För att alla barn skall tycka att fotboll är spännande och roligt skall man som tränare och ledare vara uppmärksam på:

 

 

3.2 Inlärning av teknik

Det är svårt att förklara vad som gör en spelare till en god tekniker. Man kan från födseln genetiskt vara utrustad med större eller mindre talang, men det är endast genom kontinuerlig träning som man kan förbättra sina fotbollstekniska färdigheter.

Utförandet av olika sparkar och bollmottagningar i hög fart, helst utan att se på bollen, är några saker som tidigare landslagsspelare nämner som kriterier för vad som kännetecknar en spelare med bra teknik.

Det är viktigt att barn får leka fotboll och träna teknik så länge som möjligt (Obs! inlärningsfasen). Tids nog kommer spelarna in i det stadium då man börjar arbeta med deras fysik så att de blir starka, snabba och uthålliga. Det är nåt man alltid kan lära dem. Klart svårare är att lära dem teknik när de blir äldre. Detta är många gånger nästan omöjligt om det inte finns någon grund att bygga på.

I all träning gäller samma grundregel, kvalitet framom kvantitet. Bra kvalitet i träning är mycket viktigt, varför vi först och främst bör rikta in oss på att höja kvaliteten på vår teknikinlärning. Tränaren är en mycket viktig person när det gäller fotbollsträning för de yngsta, eftersom barn har en tendens att göra det som de ser och hör vuxna göra. Det är viktig att man utgår från individen och ger den allsidig och funktionell träning planerad så att alla så mycket som möjligt får känna att de lyckas. Detta uppnås inte genom att fokusera alltför blint på resultat, utan bättre är att ställa kortsiktiga realistiska mål både för den enskilde och gruppen. I en tid när det rent allmänt efterlyses profiler och individualister på fotbollsplanerna och det i alltför många lag springer omkring en massa fysiskt starka och icke så tekniska spelare, så är det viktigt att hålla fast vid leken och kreativiteten så att vi i framtiden kan producera spelare med bra teknik och blick för spelet.

 

 

Instruktionspunkter angående tekniska detaljer:

Passning med fotens insida

Vristspark (rakt framifrån)

Halvtliggande vristspark (cross-, längre pass med vristen)

Passning/skott med fotens insida

Passning/skott med fotens utsida

Chip-passning (lobb)

Sax-spark

- använd armarna för att få en bra balans

Dribbling/finter

Nickning

Språngnick

- ta emot dig med händerna, landa på magen

Första beröringen

De råd som här ges beträffande diverse sparkar gäller också för volley och halvvolley.

Ett tekniskt rätt utförande t.ex av en vristspark säger ofta mycket mer än många ord. Var därför noga med att visa rätta detaljer i utförandet.

Generellt kan man säga att:

3.3 Övningar

8-14 årr

Uppvärmningsövningar

  1. Spelarna ställer sig i en cirkel. 1/3 av spelarna har boll. Bollen drivs till en annan spelare som ropar sitt namn.
  2. Fångar västar. X antal av spelarna har en väst (rep) innanför byxan. Man försöker samla så många man kan.
  3. Spelarna driver runt med bollen på ett begränsat område. Man kan också sätta ut koner i området som spelarna rundar med boll. Driv med; insida, utsida, dra bollen under foten etc.
  4. Spel 5 : 5, 6 : 6 osv. Beroende på antal spelare.
  5. Spel 3 : 3, 4 : 4. + x antal koner. Spelet går ut på att välta motståndarnas koner.
  6. "Kaos" övning. Spelarna driver omkring med boll inom ett begränsat område. När man möter en annan spelare byter man boll.

Passning med fotens insida

  1. Parvis – passa till varandra
    1. Passningsövningar i kvadrat
      • Spelarna placerar sig utanför hörnen i en kvadrat; a) bollen "dämpas" förrän den spelas vidare b) bollen spelas med 2 beröring, 1 beröring osv.
      • 3 : 1 i kvadrat. Alla spelare inne i kvadraten. På tid! Annars är den som mest behöver passningsövningen alltid i mitten.
      • 4 : 1. de fyra spelarna utan boll står utanför linjerna i kvadraten. Passning mellan konerna.

    2. Olika spel
      • 2 : 2 - 3 : 3. Spel på liten plan, mål endast med bredsidan.
      • 7 : 7 inom ett begränsat område. Mål genom att träffa koner.
      • 7 : 7 inom ett begränsat område. Försvara 2 mål och gör mål i 2 mål. Mål genom att använda fotens insida.
      • Spel inom ett begränsat område. Håll bollen inom eget lag. Passning med fotens insida.
      • Spel 5 : 2 inom en kvadrat.
      • Spel 5 : 3 inom ett begränsat område. 5 spelare försvarar 3 mål och 3 spelare försvarar 2 mål.

       

      Vristspark

      1. Parvis passa till varandra – på "tå", rörelse fram och tillbaka

        • Passa mellan koner. Stegra genom att räkna passningar under en viss tid
        • Skjut bollen rakt upp i luften – "dämpa". Parvis skjut bollen upp i luften – den andra "dämpar".

      1. Vristskott på mål. 2 spelare på 10m avstånd från varandra. Skott under knänivå.

        • Skott på mål. Först utan målvakt; a) rakt framifrån b) från sidan c) med fart.

      1. Olika spel

        • Spel 2 : 2 – 3 : 3. Spel inom ett begränsat område. Mål genom att träffa koner.
        • Spel 5 : 5 på liten plan.
        • Spel 7 : 7. Vanligt spel, avslut med vristspark.
        • Spel 7 : 7. Fritt spel mot små mål. Mål genom vristspark.

       

      "Halvtliggande" vristspark

      1. Parvis passa till varandra – bollen i luften. Vidmottagning, styr bollen åt något håll

        • 2 lag skjut bollen över små mål inom ett begränsat område

      2. Olika spel

        • Spel 5 : 5. Man får inte röra sig i mittzonen. När bollen går ut över linjen startar man med inspark.
        • Spel 5 : 5. Fria zoner längs kanterna där spelarna kan driva bollen fritt. Mål efter inlägg.
        • Spel 6 : 6 till stora mål med ett neutralt område i mitten. Passning över det neutrala området. 3 : 3 i ytter zonerna.
        • Spel 7 : 7 över och omkring en neutral kvadrat i mitten. Det är tillåtet att springa igenom området och också passa igenom området, men bollen får inte stannas eller beröras inom det neutrala området.
        • Spel 7 : 7 på en halv plan, med målens ryggar mot varandra. Mål görs alltså från "kortlinjen".

      3. Skotträning

        • Spelarna i två led. Driver fram runt koner – skott.
        • Olika banor + skott
        • Passning + skott
        • Kast i luften + skott

       

      Teknisk träning – dribbling, finter+ tackling/erövring av boll

      1. Varje spelare har en boll

        • Spelarna dribblar fritt omkring inom ett begränsat område – insidan av foten, utsidan av foten, fotsulan.
        • "kaos" dribbling inom ett begränsat område; a) riktningsförändringar på signal b) bollbyte på signal.
        • Dribbling inom ett begränsat område med koner. Varje gång man kommer till en kon; a) dribbla runt konen b) byt till andra foten c) skifta fot del, insida – utsida.
        • Gör upp fyra kvadrater i ett större område. Varje kvadrat har ett nummer. Tränaren ropar ett nummer varefter alla dribblar in i den kvadraten. Alt. Man driver fritt omkring i ett område. Tränaren har satt ut koner utanför området. På signal försöker man så snabbt som möjligt komma till en kon.
        • Två led – driv över bollen till motsatt sida.
        • Olika dribblingsbanor; a) driv med höger fot b) driv med vänster fot c) turvis höger/vänster insida d) turvis höger/vänster utsida e) skifta tempo f) kroppsfinter.
        • Ett begränsat område. En eller flera "fångare". Kan inte bli fast om man a) sätter foten på bollen b) sitter på bollen.
        • Ett begränsat område. En "fångare" försöker stjäla bollar; a) om bollen sparkas bort springer man efter den igen b) man blir räddad genom att nån annan spelar bollen mellan benen.

      2. Skott på mål

        • Spelarna driver mot mål – skott.
        • Dribbla 3 – 4 koner – skott.
        • Dribbla mot en försvarare – skott.

      1. Olika spel

        • 1 : 1 Gör mål mellan koner eller genom att träffa koner.
        • 2 : 2, 3 : 3. Mål genom att stanna bollen på motståndarnas kortlinje
        • Gör många små planer. Spela 2 : 2, 3 : 3 osv. mål görs genom att dribbla bollen över motståndarnas kortlinje.
        • 3 : 3, 4 : 4, 5 : 5 eller liknande. Bollen skall drivas framåt men får passas endast bakåt. Mål genom att dribbla bollen över motståndarnas kortlinje.

      2. Dribbling – vändning

        • Olika vändningar: insida, utsida, stop med fotsula, dra bollen bakåt, Cruyff, foten över bollen etc.

       

      Mottagningar (dämpning)

      1. Individuellt/parvis

        • Kasta upp bollen i luften (brösthöjd) – "ta ner".
        • Parvis – den ena passar/kastar bollen åt kompisen – "ta ner" ; a) med insidan av foten b) utsidan av foten c) valfritt d) i rörelse.
        • Ta emot bollen – för den med första beröring åt någondera sidan – passa tillbaka.
        • Passa/kasta bollen i luften till ditt par – ta emot bollen passa snabbt tillbaka – i rörelse, riktningsförändring etc.
        • Kasta bollen till ditt par; ta emot med a) lår b) bröst c) huvud.
        • 3 personer i en grupp, 2 kastar 1 jobbar – ta emot med den kroppsdel bollen kommer mot.

      2. Skott på mål

        • Bollen passas framför mål (framifrån/från sidan), var en annan spelare tar emot bollen och skjuter på mål.
        • Bollen passas åt en spelare som springer mot mål – ta emot – skott.

      3. Olika spel

        • Spel 3 : 3, 4 : 4 inom ett begränsat område. Man försöker hålla bollen inom eget lag. När bollen går ut över någon linje kastas den in tillbaka – mottagningar!
        • Småspel där bollen vid mottagning för åt någondera sidan – använd både insidan och utsidan av foten. Stegring: stannar bollen går den över till motståndarna.

       

      Väggspel

      1. Olika spel

        • 3 : 1 i kvadrat. OBS! Bort från passningsskugga!
        • Spel 5 : 5 + 2 joker spelare. De två jokerspelarna är alltid med det lag som har boll (1 beröring).
        • Spel 2 : 1, 2 : 2 inom en kvadrat, med 4 spelare utanför kvadraten. Spelare utanför kvadraten spelar bollen med tillbaka med en beröring.

      2. Skott på mål/andra övningar

        • Passning – vägg – skott.
        • 12 spelare inom ett begränsat område. 3 – 4 spelare har boll, driver omkring, söker ögonkontakt – passning – vägg. Bra tempo!
        • 2 led med spelare. Passning – vägg – passning, byte av kö.
        • Dubbelt väggspel – skott på mål.

       

      Nickar

      1. Individuellt/parvis

        • Kasta upp bollen i luften och nicka den till en kompis.
        • Kasta bollen i en trekant och nicka till varandra.
        • 4 spelare i en grupp. 1 spelare nickar och de tre övriga kastar bollen turvis.
        • Två led mot varandra – A kastar till B som nickar. Efter kastet blir A målvakt.

      2. Olika spel

        • Spel 5 : 5 eller 6 : 6 med händerna och genom att nicka. Kasta – nicka – ta emot osv.
        • Spel 6 : 4 så att det finns två fria spelare i varsin korridor på kanterna. Mål genom att nicka helst, men också på andra sätt.

       

      Volley/halv-volley

      1. Individuellt/parvis

        • Kasta upp bollen – sparka den från luften (sträckt vrist) mot en vägg eller ett mål.
        • En kompis kastar bollen (underhandskast) och man slår den tillbaka på volley.
        • 3 spelare, 2 kastar och en returnerar.

      2. Olika spel

        • Spel 5 : 5 inom ett begränsat område. Man kan passa genom att ta bollen i händerna och passa den på volley eller halv-volley.
        • Olika spel med fria zoner på kanterna. Mål genom volley.

       

      Avslut

      1. Skott träning

        • Vanlig skott träning där du växlar mellan att passa och avsluta
        • Med motstånd: dribbla av en motståndare – avsluta.

      2. Olika spel

        • Spel 2 : 2 med mycket avslut på liten yta. Tränaren servar med bollar
        • Spel 6 : 6 på litet område – många avslut.
        • Spel 1 : 1, 2 : 2, 3 : 3 på ett litet område med stora mål.
        • Spel 4 : 4 på ett mindre område. Spelarna delas upp så att man befinner sig antingen i anfalls- eller försvarszon. Alt. spel 4 : 2.

       

      Överlappning

      1. Vanliga övningar

        • Parvis där den ena spelaren löper runt den andra – passning OBS! rätt "tajming".
        • Spel med rugbyregler. Försök få spelarna att löpa runt och överlappa.
        • Fritt spel. Poäng för överlappningar.
        • Fritt spel med två ytterzoner. Du kan komma in i ytterzonen genom att göra överlappning mitt på plan.

       

      Försvarsspel (tacklingar)

      Lägg vikt på följande saker:

      1. Den tekniska delen av tacklingsspelet:

        • Stående, glidtackling (bra att träna vid vått väder!)
        • Den taktiska sidan; lär spelarna försvarssida, rätt försvarsställning, var, när och hur det är bra att bryta samt försök lära dem att läsa spelet så att de bryter på framsidan av motståndarna.
        • Tacklingarna lärs in i de äldre åldrarna som lek, men ju äldre spelarna är desto mer kamplika skall övningarna vara.

      2. Övningar

        • Spelarna driver omkring med bollen inom ett avgränsat område. X antal spelare utan boll försöker stjäla bollar av de andra.
        • Spel 1 : 1 – 2 : 2 där man försöker driva över en bestämd linje.
        • Driv bollen genom ett område: a) där det finns x antal försvarare b) tappar man boll blir man ny försvarare.
        • Spel 1 : 1 inom ett begränsat område. Ställ upp fyra koner på kortlinjerna. Mål görs genom att man lyckas fälla motståndarens kon.
        • Spel 2 : 2 inom ett begränsat område med små mål.
        • Spel 4 : 4 inom ett begränsat område (smalt). Bollen får endast passas bakåt eller åt sidan. Mål görs genom att man driver bollen över kortlinjen
        • Spel 2 försvarare mot 1 anfallsspelare med 1 passningsspelare.
        • Spel 2 : 2 mot ett mål. Försvarsspelarna gör mål genom att passa till en målvakt som står inom en kvadrat (cirkel). Obs! Offside!

       

       

       

      4 FOTBOLLSTERMER

      Nedan följer en lista på olika termer som jag hoppas alla tränare och ledare kommer att lära sig och lära ut åt våra juniorspelare.

       

      Allmänna fotbollstermer

      Anfallsspelare

      • När det egna laget anfaller är samtliga spelare anfallsspelare.

      Försvarsspelare

      • När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

      Anfallsspelare/forward

      • Om vi spelar med tre spelare i anfallet kallas dessa anfalls/kedjespelare/forwards, yttrar respektive center.

      Mittfältsspelare, mittfält, ytter- och innermittfältare

      • Är de spelare som har sin utgångsposition mitt i laget. Mittfältet består av innermittfältare och yttermittfältare (vid fler än tre spelare).

      Försvarslinje, back, innerback/mittback, ytterback

      • De spelare som finns längst bak i 11-manna fotboll, ofta organiserade i en fyrbackslinje, kallas backar, ytterbackar och innerbackar/mittbackar.

      Markerande innerback/mittback

      • Ofta kan de 2 innerbackarna/mittbackarna ha en bestämd (endast vid markeringsspel) arbetsuppgift i försvaret. Den markerande innerbacken/mittbacken markerar en av motståndarlagets anfalls/kedjespelare.

      Libero

      • Den innerback/mittback som inte har någon markeringsuppgift (ingen libero i spel med rak backlinje), utan ansvarar för att säkra och täcka ytor bakom den markerande innerbacken/mittbacken och de två ytterbackarna, så att han hinner ingripa om någon av dessa överspelats.

      Spelförståelse – speluppfattning

      • Spelförståelse innebär att ha en god bild av spelets ide kopplad till anfallsspelets och försvarsspelets grundförutsättningar. Speluppfattning är en spelares förmåga att värdera och uppfatta situationer på planen och därefter fatta kloka beslut för lagets bästa – rätt beslut vid rätt tillfälle.

       

      Spelsystem

      • Innebär att organisera spelarna så att det finns bra grundförutsättningar för både försvars- och anfallsspel (organisation, balans, disposition mm.). Det innebär bl.a en vettig arbetsfördelning mellan spelarna och att alla spelares starka sidor kan utnyttjas maximalt.

      Taktik

      • Innebär att man anpassar det egna lagets spel efter de förutsättningar som finns för inför matchen, samt efter de egenskaper som de egna spelarna besitter.

      Funktionell teknik

      • Förmåga att behärska bollen i olika spelsituationer.

      Individuell träning

      • Träning av en eller flera spelare för att förbättra individuell skicklighet.

      Specialträning

      • Specialiserad träning utifrån spelarens position i laget.

      Fotbollssnabbhet

      • Innebär att man är snabb med boll och till boll.

      Fotbollskondition

      • Kondition som erhålls vid fotbollslik träning med syftet att så bra som möjligt klara av de fysiska påfrestningar som uppkommer vid en fotbollsmatch.

      Fasta situationer

      • Hörna, inkast, frispark, straffspark, avspark, inspark etc. är alla fasta situationer.

      Andra boll

      • Är den boll som man får efter ett första skottförsök, nickduell etc. En annan variant på andra boll är retur – från målvakt, stolpe eller ribba.

      Rätt vänd

      • Innebär att spelaren är vänd i anfallsriktningen.

      Rörelse:

      • Bra rörelse är en förutsättning för bra anfallsspel. Det innebär att de spelare som inte har boll skall röra sig så att bollhållaren har möjligast många passningsalternativ.

       

      Omställning

      • Innebär övergång till anfalls- eller försvarsspel. Övergången skall helst ske så snabbt som möjligt.

      Smålagsspel:

      • Smålagsspel är spel i olika former med färre spelare t.ex 5 mot 5, 4 mot 2 etc. riktningsbestämt mot två mål.

      Spelmoment

      • Träning där en viss del av spelet "bryts ut" och tränas skilt för sig t. ex försvarsspel.

      Spelträning

      • Spelträning innefattar spel, smålagsspel och spelmoment.

      Riktningsbestämt

      • En aktivitet i bestämd riktning mot ett mål eller en mållinje.

      Spelövning

      • Är spel i andra former än spel och smålagsspel med (t.ex mot ett mål) eller utan mål.

      Styrt spel

      • Träning där de olika spelmomenten ingår som en bestämd del i spel eller i smålagsspel, t.ex så att väggpass ger en extra poäng vid spel 5 mot 5, eller att bollen endast får spelas på marken.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Grundförutsättningar i anfallsspel

       

      Speldjup i anfallsspel

      • speldjup innebär att bollhållaren skall ha medspelare både framför (speldjup framåt), bakom sig (speldjup bakåt = understöd).

       

      Spelbredd

      • Syftar på lagets anfallsspel och hur effektivt man utnyttjar planens bredd som hjälpmedel i anfallsspelet.

      Spelavstånd i anfallsspel

      • med spelavstånd menas avståndet mellan bollhållaren och övriga medspelare.

       

      Anfallstermer

      Andra våg

      • De spelare som har sina positioner bakom de främre anfallsspelarna och som tar djup vid ett avslutningsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

      Avledande löpning/V-löpning

      • När en spelare först löper åt ett håll och sedan snabbt ändrar riktning för att bli spelbar.

      Båglöpning (U-löpning)

      • Kan ha två olika betydelser. Dels att på mittplan försöka undvika offside genom att tima sin löpning in bakom motståndarnas backlinje. Dels att närmare mål löpa i en båge för att komma rättvänd och med fart till bollen t.ex i en inläggssituation.

      Djupledslöpning/diagonallöpning

      • Löpning i planens längdriktning i avsikt att göra sig spelbar eller skapa yta för sina medspelare.

      Vända spelet

      • Att i anfallsspelet (uppspel, uppbyggnad) flytta över spelet från ett område med dåliga spelytor till en annan del av planen. Ofta sker överflyttningen från den ena kanten till den andra.

      Crossboll

      • En bra metod att vända spelet är att spela en crossboll, alltså en passning från bollhållaren som befinner sig på den ena kanten av planen till medspelare på den andra kanten.

      Inlägg

      • Passning från kanten (långsidan) in mot motståndarnas mål.

      Kontring

      • Snabb, offensiv omställning.

      Avslut

      • När ett anfall avslutas med ett målförsök.

      Brytpassning

      • Innebär att i samband med en brytning ha en tanke att snabbt nå en medspelare och på så sätt utnyttja omställningen från försvar till anfall på ett effektivt sätt.

      Passningsavstånd

      • Avståndet mellan bollhållare och medspelare. Dåligt passningsavstånd innebär att medspelarna understöder (hjälper) bollhållaren genom att komma alltför nära honom/henne, vilket gör det lätt för motståndarna att vinna tillbaka bollen.

      Bra resp. dåliga passnings- och spelavstånd

      Passningsskugga

      • Passningsskugga är området bakom den motspelare som angriper (pressar) bollhållaren och till vilken bollhållaren då ej kan passa.

      Passningsfint

      • Passningsfint ger bollhållaren flera alternativ. Han fintar passning, men driver sedan bollen i en annan riktning.

       

      Tillbakaspel

      • Bollhållaren passar bollen bakåt för att hålla bollen inom det egna laget.

       

      Spel på markerad spelare

      • Bollhållare passar till en medspelare trots att denne är markerad av en motspelare.

      Understöd

      • Man hjälper den spelare som har bollen och ger honom passningsmöjligheter i olika riktningar, främst bakåt.

      Överlappning

      • Överlappning eller att "komma på utsidan" innebär att bollhållaren får hjälp av en medspelare, som från en position bakom bollhållaren rycker fram utanför honom och erbjuder passningsmöjlighet på djupet i anfallsriktningen. Detta skapar bredd och spelmöjligheter på utsidan av de försvarande spelarna.

      Överlämning

      • Överlämning är en 2 mot 1 situation som skapas genom att 2 spelare rör sig mot varandra, var den ene givetvis är bollhållare. När de möts lämnar bollhållaren över bollen till sin medspelare som fortsätter i motsatt riktning.

      Väggspel

      • Väggspel bygger på att bollhållaren i en 2 mot 1 situation passar till sin medspelare ("väggen"), som gjort sig spelbar vid sidan av motspelaren, och därefter rycker förbi motspelaren för att sedan få tillbaka bollen (en beröring) av "väggen". Väggens uppgift är således att passa bollen tillbaka till bollhållaren i dennes löpriktning.

      Uppspel/speluppbyggnad

      • Att spela bollen inom laget från eget försvarsområde till motståndarnas planhalva utan att tappa bollen till motståndarna.

      Dribbling

      • Bollhållaren försöker passera en motspelare med bollen under kontroll.

      Finta

      • Bollhållaren försöker lura motståndaren att tro att man skall göra en viss sak, men gör sedan något helt annat, t.ex fintar att gå åt höger men går istället åt vänster.

      Driva bollen

      • Innebär att löpa med bollen över en fri spelyta.

      Utmana

      • Bollhållaren försöker skapa en 1 mot 1 situation genom att söka upp en motspelare och driva bollen mot honom.

      Skapa yta

      • Skapa yta innebär att spelaren rör sig utan boll för att skapa fria ytor i uppbyggnads eller anfallsspelet. Dessa ytor kan utnyttjas av medspelare, med eller utan boll, eller av spelaren själv.

      Spelbar

      • Att vara spelbar innebär att visa sig för bollhållaren, erbjuda passningsmöjlighet och undvika att hamna i passningsskugga.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Grundförutsättningar i försvarsspel

       

      Zonspel (försvarsspel)

      • Vid zonspel placerar sig spelarna i försvarsorganisationen i huvudsak i förhållande till sina medspelare (och bollen). Vid zonspel förekommer således inget markeringsspel.

      Markeringsspel

      • Vid markeringsspel placerar sig spelarna i försvarsspelet i huvudsak i förhållande till motståndarna (och bollen).

      Försvarssida

      • Försvarsspelaren skall placera sig mellan motspelaren och det egna målet.

      Speldjup i försvarsspelet

      • Innebär förhållandet mellan spelarna i planens längdriktning, samt förhållandet mellan första och andra försvarare.

      Balans

      • Bra balans eller god kontroll i försvarsspelet vid zonspel innebär att man: a) har bra press på bollhållaren b) bra säkring c) täcker alla ytor d) har spelare på rätt sida om bollen e) hinner med och är följsam i alla övergångar och förflyttningar i sidled.

      Hög press

      • Innebär att man pressar motståndarna högt uppe på deras planhalva.

      Låg press

      • Innebär att man "fäller ner", eller backar tillbaka för att sedan utifrån denna position pressa motståndarna.

      Koncentrering

      • Handlar om hur man utnyttjar planens bredd i försvarsspelet. Vid koncentrering gör man området kring bollhållaren så trångt som möjligt.

      Pumping

      • Innebär att avståndet mellan främst back/försvarslinjen och mittfältet bör hållas konstant, både i anfallsspelet och försvarsspelet (15 - 20m).

       

      Markering

      • Markering skall ske så nära att försvarsspelaren helst kan bryta en passning innan motståndaren får kontroll över bollen.

       

      Försvarstermer

      Avvakta/fördröja

      • När en försvarsspelare som utmanas av en bollhållare följer med och förflyttar sig på försvarssida utan att i första hand försöka erövra bollen. Syftet är att försöka vinna tid så att övriga medspelare skall hinna ta positioner för att säkra eller täcka.

      Bryta

      • Erövra bollen, dvs ta bollen före eller från motståndaren. Detta kan göras med kroppskontakt och kallas då tackling eller utan kroppskontakt då man tar bollen innan den når motståndaren eller när denne inte har kontroll över bollen.

      Första försvarare

      • Är den spelare som pressar bollhållaren.

      Press

      • Bollhållaren angrips av närmaste försvarande spelare (första försvarare) och får därigenom svårt att passa eller driva bollen framåt. Syftet med press är i första hand att vinna tid för att övriga försvarande spelare skall hinna säkra eller täcka. Press på bollhållaren är givetvis också ett utmärkt sätt att återerövra bollen från motståndarna, speciellt vid dålig bollkontroll eller när de organisationsmässigt är i obalans.

      Styra

      • Försöka få motståndarna att spela i en för det egna laget fördelaktig riktning.

      Andra försvarare

      • Den spelare som säkrar första försvararen när han pressar.

      Säkra

      • Man säkrar den/de medspelare som pressar bollhållaren. Om medspelaren blir överspelad (passerad) av motståndaren ingriper den/de spelare som säkrar.

      Tredje försvarare

      • Den eller de spelare som täcker ytor bakom de spelare som pressar (första försvarare) och de som säkrar (andra försvarare).

      Täckning

      • Spelare som inte pressar eller säkrar skall täcka spelytor och passningsvinklar bakom sina medspelare.

      Överflyttning

      • Innebär att spelarna flyttar över mot den sida där bollen finns för att minska spelbara ytor och komma i numerärt överläge i det område där bollen befinner sig. Om motståndarna anfaller centralt i planen pressar närmaste spelare och övriga flyttar in mot mitten (koncentrering).

       

      BILAGA I

      TRÄNINGSPLANERING


      Allmänt om träning

      • FÖRSÖK ATT FÅ EN POSITIV REAKTION PÅ TRÄNING.

      Träningen skall handla om att UTVECKLA, UPPFOSTRA och UTBILDA våra spelare. Vi skall planera och arbeta på lång sikt för att nå bra resultat. Stor vikt bör läggas vid hur spelarna utvecklas som enskilda personer, hur de uppträder mot varandra och om en enskild spelare avsevärt förbättrar någon färdighet.

      • TONVIKT PÅ ALLSIDIG TRÄNING.

      Tonvikten skall läggas på allsidig träning, speciellt i de yngre åldersgrupperna upp till 13 års ålder. I de yngre åldrarna är all rörelse nyttigt, speciellt om den som utövar den har roligt. I dessa åldrar kan vi leka in många av spelets baskunskaper. Barn som sysslar med fler idrotter än fotboll bör inte hindras till detta. Ledaren bör försöka hjälpa barnet att samordna de olika träningarna och matcherna så det är möjligt att utöva både fotboll och ev. någon annan idrott. På sikt utvecklas rörelserna och framför allt spelsinnet genom att barnen gör olika saker vilket även kan innebära att de blir bättre fotbollspelare.

      • PROPORTIONERNA MELLAN TRÄNING OCH MATCHER.

      Att spela matcher är självklart något som alla spelare ser fram emot. Träningen skall dock vara den dominerande delen eftersom den ger våra spelare möjlighet att förbättra sina kunskaper och därmed skapa en fast grund för sitt fotbollsutövande. Matchen skall i sin tur fungera som en utvärdering av det spelaren har lärt sig under träningarna. Antalet tränings- och matchtillfällen bör variera beroende på spelarens ålder. Vi måste ge spelaren en chans att återhämta sig fysiskt såväl som psykiskt mellan matcherna. Antalet träningar bör minst vara dubbelt så många som antalet matcher. Sträva efter att alltid ha minst två – tre träningar mellan matcherna.

      • BETONA INTE VIKTEN ATT VINNA I UNGDOMSTRÄNINGEN.

      Oavsett om lagen vinner eller förlorar, skall vi följa vår utbildningsplan och inte lägga en högre ambitionsnivå på ungdomarna än vad som är rekommenderat i fotbollsprogrammet. Självklart skall vi ha som mål att vinna våra matcher, men våra ambitioner att nå bra resultat med våra spelare får inte bli för stor. Vi måste också lära oss att uppskatta en god insats eller prestation, även om något av våra lag förlorar matchen.

       

       

      Träningsmoment


      Ett normalt träningspass varar 60-120 min beroende på åldersklassen och uppdelas i följande moment:

      • UPPVÄRMNING

      Behövs för att få igång cirkulationen och uppnå en gynnsam temperatur i muskeln. Avsikten är att förbereda kroppen för hårdare aktivitet, öka prestationsförmågan och undvika skador. Uppvärmning har även en koncentrations höjande effekt samt hjälper spelarna att psykiskt hitta rätt spänningsnivå, speciellt vid matcher. Sträva till att ha med bollen så mycket som möjligt i uppvärmningen. Du kan med fördel lägga in ett koordinations-, motorik- eller balansmoment i varje träning.

      • STRETCHING (rörlighetsträning/gymnastik)

      Syftar till att öka eller behålla den naturliga rörligheten som finns hos barn och ungdomar. I de yngre åldrarna bör träningen vara allmän, dvs omfatta alla kroppens leder (vanlig gymnastik). Högre upp i åldrarna görs träningen mer speciell för att förbättra rörelseomfånget i de leder som är mest utsatta i fotboll.
      Stretching/rörelseträning är också mycket viktigt för att förebygga skador.

      • TEKNIKTRÄNING

      Barn har under uppväxtåren lätt att lära sig nya rörelser och färdigheter.
      En särskilt gynnsam period är mellan 8/9 – 12/13 års ålder. Mycket stor del av träningen i denna ålder skall därför ägnas åt teknikträning. Korrekta instruktioner är a och o för att spelarna skall utvecklas i rätt riktning. Självklart skall vi även i fortsättningen träna teknik, men nu i ett högre tempo och genom att stegra av svårigheten på övningarna. Rätta saker på rätt sätt i rätt ålder!

      • SPELTRÄNING

      Innefattar spel, smålagsspel och träning av vissa spelmoment. I denna form av träning måste spelaren tillämpa och utnyttja sitt tekniska och taktiska kunnande.

      Spelträningen ger oss stora möjligheter att lära spelarna att använda och öva på något speciellt moment vi tränat på i teknikträningen. Spelträning ger också bra möjligheter att träna in olika taktiska detaljer. Barn och ungdomar har också roligt genom att spela smålagsspel (3-4 spelare i varje lag), eftersom spelformen ger stora möjligheter att dribbla och göra mål, vilket dessutom är en mycket bra motivations faktor. Smålagsspel ger även spelarna många bollberöringar per träningspass.

      • NEDJOGGNING/NERVÄRMNING

      Kroppen som varit utsatt för hårda påfrestningar både fysiskt och psykiskt måste få möjlighet att svalna. Slaggprodukter försvinner snabbare ur kroppen under lätt aktivitet än under absolut vila. Nedjoggningen har en positiv effekt på muskulaturens återhämtning samt motverkar träningsvärk. Vid rätt utförd nedjoggning bör pulsen ligga på ca 120-130 för att slaggprodukterna bäst skall försvinna ur kroppen. Aktiviteten bör ta ca 10 min. Först därefter följer lätt tänjning/stretching. En mer noggrann stretching borde ske först efter lätt mellanmål och duschning ca 30 min efter träning eller match. Olika former av lättare bollövningar + gymnastik är lämpligt att använda vid detta moment.

      OBS! Denna del av träningen är minst lika viktig som uppvärmningen!

      • LÖPTRÄNING/KONDITIONSTRÄNING

      Uthållighet är grunden för allt idrottsutövande. Den bildar en plattform för spelaren som gör att han bättre klarar av den belastning som han utsätts för.
      När vi tränar uthållighet skall bollen vara med så mycket som möjligt. I övrigt om man vill förbättra konditionen kan man gärna använda sig av spel eller lekar av olika slag. De flesta bollspel är av den karaktären att de innehåller naturliga intervall i själva spelet. Vill man ytterligare stegra tempot i de olika övningarna kan man sätta in olika belöningar eller begränsningar i spelet, t.ex. spela med färre beröringar eller ge dubbla poäng för mål direkt från passning etc. Ingen specifik konditionsträning bör bedrivas förrän spelarna kommit längre upp i puberteten. Olika former av träning av snabbhet, koordination, balans skall däremot bedrivas i alla åldrar.

      • STYRKETRÄNING

      Det är viktigt att vi ger våra spelare en allsidig och varierad styrketräning.
      Detta görs bäst genom att mångsidigt träna olika muskelgrupper, t.ex. genom olika former av styrkegymnastik, gärna i lekform. Träningen bör utföras med kroppen som belastning fram till 15-17 års ålder, allt beroende på hur fysiskt utvecklad spelaren är. Specifik styrketräning, i början med lätta vikter, läggs således in först i denna ålder. Före 13 års ålder skall vi inte lägga in någon speciell konditions- eller styrketräning (med vikter). Vid yngre ålder skall dessa moment helst komma in som en naturlig del i träningen. Styrketräningen skall i yngre ålder således inriktas mer på att lära barnen behärska sin egen kropp genom olika kampmoment, kullerbyttor etc. För att underlätta styrketräning (rätt teknik) i högre ålder kan man dock gärna göra olika former av "keppijumppa". Hur mycket tid vi lägger på styrketräningen varierar beroende på i vilken träningsperiod vi befinner oss i. Vi skall dock sträva till att bedriva styrketräning året om.

      • UTOMHUSSÄSONG

      Inlärning av teknik och spelträning skall i träningen uppta större delen av träningspasset, vilket innebär ca 2/3 av tiden, övrig tid läggs på de andra momenten. När de gäller uppvärmning och nedjoggning skall bollen vara med så mycket som möjligt. Stretching eller vanlig gymnastik bör återkomma vid varje träningspass. Den kondition som de yngre spelarna behöver får de genom att spela mycket smålagsspel på träningarna. Man kan visserligen ibland låta dem löpa litet utan boll så att de förstår att löpning så småningom kommer att ingå som en naturlig del av träningen. Snabbhetsträning (starter från olika ställningar) är träningsmoment som ofta skall ingå i träningen.

      • INOMHUSSÄSONG

      Ett träningspass inomhus varar normalt i 60-90 min. Vid träning inomhus är det bra att samlas senast 10-15 min. före träningens början för att värma upp så att man är redo att börja genast tiden i gymnastiksalen börjar. Träning inomhus skall till största delen bestå av teknikträning och smålagsspel. Har man tillräckligt med träningstider i Tellus hallen kan man använda träningstider i gymnastiksalar till koordinations-, motorik-, styrke- eller konditionsträning.

      BILAGA II

      FOTBOLLSREGLER

      Avspark

      • Görs från planens mittpunkt vid varje halvleks början och efter godkänt mål.

      Inspark

      • Utförs från en plats innanför målområdet (målområdeslinjen) sedan anfallande lag spelat bollen över kortlinjen.

      Hörnspark

      • Utförs från närmaste hörn sedan försvarande lag spelat bollen över egen kortlinje.

      Inkast

      • Utförs av spelare i det egna laget från en plats bakom sidlinjen där motspelaren spelat ut bollen.

      Frispark

      • Finns två olika typer av. Direkt frispark utdöms då spelaren gjort sig skyldig till en ojusthet, s.k. tekniskt regelfel. Direkt frispark får skjutas direkt i mål.

      Indirekt frispark utdöms då en spelare brutit mot ordningsföreskrifterna. Vid indirekt frispark måste bollen beröra en annan spelare innan den går i mål.

       

      Straffspark

      • Utdöms efter en företeelse som inträffar innanför straffområdet och som ute på planen skulle ha medfört direkt frispark.

      Direkt frispark utdöms när:

      • Spelaren sparkar en motståndare.
      • Spelaren sätter krokben för en motståndare.
      • Spelaren tar bollen med handen.
      • Spelaren attackerar en motståndare regelvidrigt.
      • Spelaren slår en motståndare.
      • Spelaren försöker skada en motspelare.
      • Spelaren drar motspelaren i skjortan.

      Indirekt frispark utdöms när:

      • Målvakten håller i bollen längre än sex sekunder.
      • Målvakten fångar bollen en andra med händerna sedan han redan haft kontroll över bollen (utan att någon motståndare rört bollen emellan).
      • Målvakten tar bollen med händerna efter att egen medspelare avsiktligt passat åt honom.
      • Målvakten tar bollen med händerna direkt efter eget lags inkast.
      • Spelaren spelar på ett farligt sätt (hög spark osv.).
      • Spelaren hindrar en motspelare från att komma fram genom att ställa sig i vägen.
      • Motståndare hindrar målvakten att sätta bollen i spel.

       

       

       

       

       

       

      BILAGA III

      Tekniktest

      Inom Jaro har teknikträning alltid haft en central roll i föreningens skolning av juniorer. Våra juniortränare har därför alltid prioriterat tekniska färdigheter framom t ex rent fysiska kvalitéer. Detta till trots, har vi haft svårigheter att få fram juniorer med en så god teknik att de skulle ha en reell chans att vika sig en plats i föreningens representationslag. De tekniska färdigheterna är svåra att mäta, men för att i någon mån kunna följa upp vårt arbete, kan följande tekniktest kanske var till hjälp.

      FBF:s Tekniktest

      Testet riktar sig till juniorer i åldersgrupperna B17-G9 och beskrivs bl.a. i den bollbok som M-Ö Distrikt av FBF årligen utger.

      Litet Tekniktest

      Tanken bakom testet är att det skall vara organisatoriskt lätt att genomföra. Övningarna är varierande och prestationerna lätt mätbara. Testet riktar sig till föreningens F10-E11-juniorer, men övningarna kan med fördel också utföras av yngre och äldre juniorer. Genom att sedan sätta in resultaten i en prestationstabell får man en någorlunda riktig bild av juniorernas tekniska färdigheter.

      Redskap: Boll

      Utförande: Spelaren tar upp bollen till jongleringsläge med fötterna. Jongleringen sker turvis med vänster - turvis med höger fot eller lår.

      Resultat: Antalet tillslag räknas.

      Redskap: Boll

      Utförande: Spelaren tar upp bollen till nickningsläge med händerna.

      Resultat: Antalet nickningar räknas.

      Redskap: Boll, 2 st väggar (bänkar), måttband, tidtagarur.

      Förberedelser: Placera de två väggarna på 10-meters avstånd från varandra.

      Utförande: Spelaren placerar sig mellan väggarna och passar turvis mot dem.

      Obs! Efter väggretur måste spelaren ta emot bollen innan han försöker träffa den andra väggen.

      Resultat: Antalet väggberöringar under 1 min räknas.

      • Dribbling

      Redskap: boll, 4 st slalomkäppar, tidtagarur

      Förberedelser: Slalomkäpparna placeras enl fig.

      Utförande: Spelaren dribblar bollen enl fig.

      Resultat: Tiden mäts.

      Obs !

      1) De färgade flaggorna rundas två gånger på sträckan A-B och två gånger sträckan B-A!

      2) Starten sker till höger om flagga A.

      • Längdspark

      Redskap: 2 st bollar, måttband, "tallrikar"

      Förberedelser: Markera utsparkslinje (bredd 10 m) och placera ut "tallrikarna" med 5 m:s avstånd.

      Utförande: Spelaren placerar bollarna på utsparkslinjen och sparkar turvis (hö-vä) iväg dem i luften.

      Resultat: Respektive bolls nedslagsplats noteras med en meters noggrannhet.

       

      Prestationstabell

      GRENAR:

      F10

      E11

      D12

      D13

      League

      Champ

      League

      Champ

      League

      Champ

      League

      Champ

      Jonglering

       

      8

      20

      12

      30

      16

      40

      20

      50

      Nickning

      4

      10

      8

      14

      12

      18

      16

      22

      Väggpass

      20

      23

      23

      26

      26

      29

      29

      32

      Dribbling (s)

      20

      18

      19

      17

      18

      16

      17

      15

      Längdspark (m)

      15

      15

      25

      25

      20

      20

      30

      30

      25

      25

      35

      35

      30

      30

      40

      40

      League = Den nivå som majoriteten av spelarna borde klara.

      Champ = Den nivå som längre hunna spelare borde klara.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      BILAGA IV

      SpelarutvecklinG

      Vad är en talang?

      En spelare som har de tekniska, taktiska, fysiska och psykiska färdigheter som behövs för att bli en elitspelare ®

      och som dessutom förstår hur mycket arbete som krävs för att kunna utveckla den talang man har ® samt som är beredd att göra de uppoffringar som krävs.

       

      Kriterier

      Snabbhet:

      Fysiska egenskaper:

        • Allmän styrka
        • Rörlighet
        • Närkampsstyrka

      Psykisk del:

        • Personlighet;självkänsla, självförtroende, kreativitet, anpassningsförmåga, ödmjukhet, kroppsspråk etc.
        • Motivation; inställning, målmedveten, framgångsorienterad etc

       

       

       

       

       

       

       

      BILAGA V

      Föräldrarnas 10 budord

      1. Var med på träning och match – barnen vill det gärna.
      2. Uppmuntra alla spelare under matchens gång – inte enbart din egen son eller dotter.
      3. Uppmuntra både i med- och motgång – ge inte oberättigad kritik, ge istället positiv och vägledande kritik (råd).
      4. Respektera tränarens val av spelare – försök inte påverka honom under matchens gång.
      5. Se domaren som en vägledare – kritisera inte hans/hennes domslut.
      6. Stöd ditt barns deltagande – pressa det inte.
      7. Fråga om matchen var spännande och rolig – inte enbart om resultatet.
      8. Skaffa ordentlig och vettig utrustning – överdriv inte.
      9. Visa respekt för det arbete föreningen utför – erbjud din hjälp – föreningen behöver dig.
      10. Tänk på att det är ditt barn som spelar fotboll – inte du!

       

       

       

      BILAGA VI

      Barns rättigheter i idrott

      • att delta som barn och inte som vuxna
      • att delta oavsett färdighetsnivå
      • att delta på en nivå som överensstämmer med ens utvecklingsnivå
      • kvalificerat ledarskap från vuxna
      • att delta under säkra och trygga förhållanden
      • varje barn skall ha rätt att delta i beslut angående deras idrottsutövning
      • anpassade förberedelser till varje idrottsgren
      • lika möjligheter att lyckas
      • att bli värdigt behandlad av alla inblandade
      • att ha roligt genom idrotten

      Sträva efter att göra fotbollen rolig och spännande för alla barn!