8.7. 2006
Tröja #14 frystes ner

Cirka 1500 personer hade sökt sig till Centralplanen på lördagen för att bevittna Alexei ”Jere” Eremenkos avskedsmatch. Inramningen var den bästa tänkbara med strålande sol och en temperatur som närmade sig 30 grader. Energy Dansers värmde upp publiken ytterligare, med dans innan spelarna marscherade in på planen. 

Jaro frös #14
Jaro hyllade sin stora stjärna genom att frysa spelskjorta #14. Det betyder att ingen jaroit kommer någonsin mera att ha den nummer på sin speltröja. Det är första gången i Jaros historia, som man tar till en så stor handlig, som att frysa ner ett nummer.
Nummer 14 är den nummer som Jere bar på ryggen under största tiden han spelade i Jaro. Jan-Eric ”Janken” Holmberg och Boris Käld, som båda var aktiva under den tid, i början av 90-talet, när Jere värvades till Jaro, överräckte Jaros bordsstandard och blommor. Jaros nuvarande ordförande Timo Kuusisto lämnade över en tavla, bestående av en Jarospelskjorta med nummer 14.

Matchen
Det spelades förstås också fotboll på Centralplanen på lördagen. En match som inte följde alla de normala standard som är van med. Till exempel så började matchen med en straffsparkstävling. Den vanns av Peter Fagerströms lag med 4-2, och tur var nog det, för när matchen väl kom i gång, var det mest spel mot ett mål, även om ”Petrarna” kämpade tappert. Speakern konstaterade, till publikens stora förtjusning, att Craig Ramsay är den enda spelare som inte blivit långsammare med åren, för han var så här långsam redan då han spelade aktivt.
Det var följaktligen Jeres lag som gjorde det första spelmålet. Nicke Widjeskog avslutade på passning av Maestron själv. Efter det gjorde Jere ett äkta hattrick, framspelade av sina osjälviska medspelare.
Fram till pausen hade Jeres alla tre pojkar suttit på bänken, med då domare Ronny Brännbacka blåste igång andra halvlek, fanns både Loscha och Roman på plan. Loscha visade upp en bländande teknik och gjorde snabb takt ett par fina strutar. När en kvart återstod av matchen, byttes även minstingen Sergei, sju år, in på plan och gjorde succé direkt. Han nätade efter att ha varit på planen i endast dryga minuten. Senare gjorde han ytterligare både spel och straffmål.

Domartrion gjorde en bra match, men i den tidigare nämnda straffsituationen, kunde den vaksamme märka chef-underordnad-ställningen lyste igenom domslutet. ”Petrarnas” Jan Levander som knuffat omkull Sergei i straffområdet, borde ha fått rött kort, men eftersom Levander i det civila är domar-Ronnys chef, så blev det inte ens gult kort.

Matchen slutade 11-5 (straffar 2-4) till Jeres lag, där alla nio spelmål, utom det första, gjordes av en Eremenko. Jere själv gjorde tre mål, Loscha två, Sergei två och Roman ett. ”Petrarnas” tröstmål kom i slutminuten på straff av Timo ”Kivi” Kivilompolo.

Fler bilder från matchen >>