3.4. 2004

Jaron ulkomaalaiset pelaajat

Jarossa on pelannut 39 ulkomaalaista pelaaja sen jälkeen, kun seura aloitti värväyksensä Suomen rajojen ulkopuolelta. Pelaajat ovat tulleet peräti 15 eri maasta. Saksalainen Andreas Müller oli ensimmäinen, ja hän tuli Jaroon vuonna 1981. ja sen jälkeen Jarolla on ollut vähintään yksi ulkomaalainen pelaaja tähän vuoteen saakka.
Mutta sitä ennen oli ruotsalainen Ulf Larsson valmentanut Jaron edustusjoukkuetta 1979. Myöhemmin myös Richard Wilson, Englanti (pelaaja-valmentaja, 1987-1989), ja Janne Westerlund, Ruotsi (1998), ovat toimineen seuran edustusjoukkueen valmentajina.
Tavallisesti vuosien saatossa joukkueesta on löytynyt yksi tai kaksi ulkomaalaista pelaajaa. 1998 tehtiin kaikkien aikojen ennätys kun loppukaudesta löytyi kokonainen joukkue, eli 11 ulkolaista pelaajaa plus ruotsalainen valmentaja Janne Westerlund.
Müller ei ehkä ollut kautta aikojen onnistunein hankinta. Sitä vastoin englantilainen Craig Ramsay oli selkeä vahvistus ja pelasi muutaman todella hyvän vuoden Jarossa.
Craigin tullessa Pietarsaareen keväällä 1982 vahvistamaan Jaroa, hän tuli täysin uuteen jalkapallokulttuuriin kuin mihin oli tottunut kotimaassaan Englannissa.
-Tullessani ensimmäisiin harjoituksiin, näin hiekkakentän ensimmäistä kertaa, enkä voinut ymmärtää että pelaisimme jalkapalloa sillä alustalla. Muistan myös että tulin puku päällä ensimmäiseen otteluun, ja tunsin oloni täysin ulkopuoliseksi, kun uudet joukkuetoverini tulivat verytteluasussa, Craig on kertonut.
Craig Ramsay ryhtyi aktiiviuransa jälkeen Jaron toiminnanjohtajaksi. Myöhemmin hän jätti tämän työn ja aloitti Keski-Pohjanmaan pallpiirin nuorisopäällikönä.

Kaikella kunnioituksella monia muita Jaron ulkolaispelaajia kohtaan, niin Aleksei ”Jere” Eremenko on se, joka on tehnyt eniten seuran hyväksi. Jere oli eittämättä joukkueen suurin tähti pelatessaan Jarossa vuosina -92 -97. Jere myytiin Jarosta norjalaiseen romsö IL:iin 1998, jossa hän pelasi yhden kauden, jonka jälkeen HJK halusi hänet, ja Eremenkon perhe muutti pääkaupunkiin. Vuonna 2003 ympyrä sulkeutui, kun Jere allekirjoitti sopimuksen Jaron kanssa.
Kausi 2004 tulee sitten kauden 1981 olemaan ensimmäinen kausi, jolloin Jarossa ei ole yhtäkään ulkomaalaista pelaajaa. Sekä isä että poika Eremenko, jotka ovat Jarossa kaudella 2004, ovat nykyään Suomen kansalaisia.

Jotkut pelaajat ovat pelanneet useamman vuoden Jarossa. Vuosiluku tarkoittaa ensimmäistä pelikautta seurassa.
Virheiden mahdollisuus on kuitenkin olemassa.

1979
Ulf Larsson (valmentaja)

1981
Andreas Müller, Tyskland.

1982
Craig Ramsay, England .

1982
Gerard Creene, England.

1984
Steven Ward, England.

1987
Richard Wilson (pelajavalmentaja), England.

1988
Paul Rains, England.

1989
Jason Lillis, England, Sergei Ratnikov, Estland.

1990
Kryzysztof Gavara, Polen.

1991
Alexei Eremenko, Ryssland.

1992
Alexej Prudnikov, Ryssland.

1994
David Elliot, England, Schassa Worobiev, Ryssland.

1996
Kevin Gage, England, Lenonardo, Brasilien, Carlos Henrique, Brasilien.

1997
Sammy Ayorinde, Nigeria, Toomas Kallaste, Estland.

1998
Janne Westerlund (valmentaja) Hans Gillhaus, Holland, Malden Minikovic, Jugoslavien, Milorad Zecevic, Jugoslavien, Ridvan Zenell, Kosovo, Janos Pruchenski, Polen, Pjotr Zajaczkowski, Polen, Andrei Borissov, Ryssland, Vitali Varivonchik, Vitryssland, Billy McDonald, Skottland, Örjan Engström, Sverige, Toomas Kröm, Estland.

2000
Robert Pell, England, Argo Arbeiter, Estland, Mentor Dreshaj, Kosovo, Obiora Aniche, Nigeria, Eric Pérez, Peru.

2001
Wojciech Stryzkos, Polen.

2002
Chris Cleaver, England, Ole Talberg, Norge, Anders Granberg, Sverige, Johan Granberg, Sverige.

 

Copyright: Webmaster  FF Jaro 2004  All rights reserved.