10.11. 2005
Gör mål Jaro! - Från ruinens brant 1999 till etablerad ligaklubb 2005

Jalkapallokirjassa "Gör mål Jaro! - Från ruinens brant 1999 till etablerad ligaklubb 2005" kirjailija paneutuu tapahtumiin kulissien takana FF Jarossa vuosina 1999-2005. 480-sivuinen teos on runsaasti kuvitettu ja sisältää noin 250 kuvaa. FF Jaron liigavuosia 2002-2005 käsitellään laajemmin kuin vuosia 1999-2001 jotka Jaro pelasi ykkösdivisioonassa. Liigahan on kuitenkin suomalaisen jalkapallon aatelistoa.
Vaikka "Gör mål Jaro!"-teoksessa keskitytään FF Jaroon liittyviin tapahtumiin ei ole kysymys perinteisestä seurahistoriikistä. Teos on syntynyt kirjoittajan omasta aloitteesta, eli ei ole olemassa
toimeksiantajaa yhdistys- tai elinkeinoelämästä. Tämä tarkoittaa että kirjassa käsitellään myös sellaisia asioita jotka seurajohto varmuudella mielellään unohtaisi, mutta jotka tarjoavat kiinnostavaa luettavaa, kuten esimerkiksi tulehtunut valmentajanvaihdosprosessi vuonna 2004, kun urheilulliset vastoinkäymiset johtivat jonkinlaiseen ideologiseen kriisiin.
Liigapaikka on uusittava joka vuosi ja kun tavoite olla vakiintunut liigajoukkue oli uhattuna, pikkukaupungin runneltu seura joutui pulmalliseen välikäteen suhteessa lyhyen aikavälin tuloksiin ja pitkän aikavälin toimintaperiaatteisiin. Sixten Boström puhuu ensi kertaa avoimesti mitä kulissien takana tapahtui kun hänelle annettiin potkut 16.7.2004.
Hannu Tourun sensaatiomainen paluu Jaron peräsimeen herätti tunteita. Tunteitahan Touru oli herättänyt jo hänen aikaisemmallakin valmentajakaudella. Monella tavalla Touru oli täydellinen vastakohta edeltäjäänsä Boströmiin verrattuna. Kulisseissa vaikuttaa myös jalkapallonimi Aleksei Eremenko monine eri rooleineen. Valmentaja Jyrki Heliskoski kuvaa kirjassa Boströmiä ja Eremenkoa jalkapalloidealisteiksi, mutta samasta arvopohjastaan huolimatta heillä oli usein vaikeuksia tulla toimeen. Seurausta siitä, että Boström oli poikennut säännöstä ettei ikinä hankita ikääntyvää tähteä jolle paikkaa avauksessa ei enää voida taata. Suuri osa "Gör mål Jaro!" teoksen sisällöstä pyörii näiden kiinnostavien ja erinlaisten persoonallisuuksien ympärillä. Muun muassa paljastetaan keitä pelaajia Jaro eri aikoina on metsästänyt värvätäkseen, mitkä valmentajat olivat vaihtoehtoja Boströmin potkujen jälkeen ja keitä harkittiin valmentajaksi kun Tourulle ei annettu jatkomahdollisuutta vuonna 2005. Eikä vähimpänä paljastuksena, mielenkiintoisia yksityiskohtia Jaron taloudelle niin tärkeästä Roman Eremenko-kaupasta, kun huippulupaus myytiin Udineseen.

Lisätietoa kirjasta "Gör mål Jaro !" antaa Sören Bäck (044-329 5569) tai sähköposti soren.back@jakobstadstidning.fi

Kirja on myytävänä Jaron toimistolla.


Takaisin