NYHETSBREV VECKA 14

Före utlandslägret testas Jaro spelarnas snabbhet och spänstighet i samband med måndagens träning. Testerna utförs även denna gång av Thomas Asp från Norrvalla idrottsinstitut. Laget reser till Cypern på tisdagen, och på onsdagen kommer man redan att träna två gånger. Jaro spelar två träningsmatcher i samband med lägret. På torsdagen möter man Vasalund, som spelar i 2:a divisionen i Sverige. På lördagen står Agia Napa, som för tillfället ligger på en 11 plats i den lokala högsta serien, för motståndet. Enligt förhandsuppgifter kommer vädret att vara passligt och planerna är i fint skick.

FF Jaro söker översättare att bredda sina hemsidor

LÄS MERA >>

Jaros nya hemsidor öppnas inom några veckor

LÄS MERA >>

 

1.4. 2007
Jens Portin förlängde kontraktet med FF Jaro


Fotbollsföreningen Jaro från Jakobstad, som inleder säsongen i Tipsligan om en knapp månad, har skrivit ett nytt treårs kontrakt med ytterbacken Jens Portin. Han var tvungen att stå över så gott som hela förra säsongen p.g.a korsbandet gick av i ena knät.
22-åriga Portin, en av Jaros egna produkter, har spelat 42 matcher för föreningen i vilka han gjort ett mål.
- Jag är verkligen nöjd att vi till stånd ett nytt kontrakt. Portin var en av toppnamnen på min lista och med tanke på fortsättningen är detta viktigt för oss. Det var också härligt att se att en spelare var redo att förbinda sig till föreningen och utvecklas vidare som spelare i Jaro de kommande tre åren, säger tränare Mika Laurikainen.
- Sen känns det också bra för mig personligen, att en ung och lovande spelare tror på det sätt som vi försöker utveckla laget vidare.
Jag tror knappast att Jens annars skulle skrivit under ett långt kontrakt. Som spelare, och människa, är Jens mycket mogen. Han vet vad han vill och sysslar inte med onödigt drömmande, menar Laurikainen.

 

29.3. 2007
Oavgjort i Vasa
 

VIFK böjde sig inte den här gången heller mot ligalaget Jaro, då lagen spelade oavgjort 1-1. Jaro var tvunget att åka till Vasa med reducerat manskap. Borta var Mathias Kullström, Jussi Roiko, Jonas Portin och Jimmy Wargh.

Läs mera >>

 

28.3. 2007
Förberedelserna fortsätter i Vasa

Förberedelserna inför Tipsliga starten fortsätter med träningsmatch i Vasa, mot VIFK. Vasalaget, som spelade en fin säsong i Ettan i fjol, kämpade till sig oavgjort 1-1 i början av denna säsong i Jakobstad.

Läs mera >>

 

27.3. 2007
FF Jaro Akademi möter Pirkanmaa Akatemia

FF Jaros Akademilags väg till sommarens slutspel kommer att avgöras i och med ett dubbelmöte mot Pirkanmaa Akatemia. FF Jaros Akademilag spelade mycket fin fotboll under gruppspelet och vann sin grupp. I och med vinsten i gruppen så fick laget välja om man spelar borta- eller hemmamötet först. Akademilagets tränare Alexei Eremenko har valt att spela bortamatchen först för att kunna kolla in motståndarna och sedan försöka avgöra i hemmamatchen.

Matcherna spelas 28.3 kl. 15.00 i Pirkkahallen i Tammerfors och 2.4 kl. 13.00 i Tellushallen.

 

24.3. 2007
Seger i Karleby

I lördagens träningsmatch i Karleby besegrade Jaro motståndarna KPV med 2-0. För målen stod Jonas Emet och Toni Junnila. De röda spelade en bra match och gav inte motståndarna chans att göra mål.

Läs mera >>

 

23.3. 2007
Jaro tar mått av KPV

På lördag tar sig Jaro an KPV i en match i Karleby. Tränare Mika Laurikainen väntar med iver på den kommande kampen och förutspår en jämn match. "KPV är ett bra lag som siktar på spel i ligan så matchen blir säkert en tuff kamp. Laget försvarar noggrant och skickliga individuella spelare betyder att anfallsspelet också är farligt”, berättar Laurikainen.

Läs mera >>

 

14.3. 2007
Ligacupen avslutades med förlust

Ac Oulu såg till att Jaro inte avancerade från grundserien i årets ligacup. Jaro spelade 6 matcher, i vilka saldot blev 1 vinst, 2 oavgjorda och 3 förluster. 5 poäng räcker inte till en fortsättningsplats. Ac Oulu kan däremot fortfarande avancera.

Läs mera >>

 

13.3. 2007
Vinst enda alternativet 

Ligacupens grundspel avslutas för Jaros del på onsdag i Uleåborg. Situationen i zon 2 angående vem som går vidare är fortfarande helt öppet gällande de fem sista lagen. Därför är resultatet från denna match av största betydelse. För Jaro gäller är endast vinst, medan AC Oulu kan avgöra sitt öde ännu i lagets sista match.

Läs mera >>

 

12.3. 2007
Kula gav gott intryck

Thomas Kula, som tränat med Djurgårdens Tipselit lag denna vecka, imponerade på sin tränare direkt i söndagens match mot TPS A-juniorer. Djurgården vann matchen 6-2, och lagets tränare berömde Thomas: Till söndagens match var därmed riktlinjerna klara: 2 tillslag och mycket löpningar i djupled. De provspelande nigerianerna gjorde båda bra intryck. Bra var också provspelande Thomas Kula från finska Jaro.En 91:a med bra speluppfattning och en härlig vänsterfot.”

Också Thomas själv har varit nöjd med sin visit till Sverige. ”Matchen gick bra. Jag spelade hela matchen, och lyckades skapa målchanser åt mina spelkamrater. Spelet är inte mycket annorlunda här. Kanske killarna är lite mera fysiska och har en aning bättre teknik”, berättar Kula.

11.3. 2007
Emet nöjd med en poäng

Jaro spelade oavgjort på lördagen i Valkeakoski. Jonas Emet, som spelade starkt hela matchen och gjorde Jaros enda mål, var nöjd med insatsen. ”I första halvleken sökte vi vårt spel och kom inte in i matchen. Vi gjorde alltför många felpassningar. Bollen hölls inte inom egna laget på nåt sätt. Haka hade greppet i första halvleken och gick också till ledning i matchen”, berättar  Emet.

Läs mera >>

 

10.3. 2007
En poäng från Valkeakoski

Jaro reste till Valkeakoski för att utmana Haka i ligacupen. Med sig hem i bagaget fick laget en poäng från en match som likaväl kunde ha svängt till Jaros favör. Slutsiffrorna skrevs 1-1.

Läs mera >>

 

9.3. 2007
Jaro utmanar Haka

Jaro har i årets ligacup hittils samlat ihop 4 poäng på 4 matcher. Med tanke på en chans att gå vidare från grundspelet behövs ytterligare poäng. På lördagen står laget inför en stor utmaning då man reser till Valkeakoski för att möta Haka. Som bekant är det ofta mycket svårt att hämta hem poäng därifrån. Haka är mycket starkt på hemmaplan och har tydligen hela laget friskt för tillfället. " Det ska bli spännande att se var vi står efter det korta speluppehåll vi haft. Hittils har nivån på vårt spel varit stigande och vi siktar på att det ska fortsätta så. Haka är en svår motståndare, speciellt på hemmaplan, och det är alltid lika svårt att vinna där. Men omöjligt är det inte. Sett ur David perspektiv är det alltid lika utmanande och motiverande att fälla Goljat.”.

Jaros spelarsituation ser också bra ut. Heikinheimo och Koivisto är åter med i truppen. På skadelistan finns för tillfället en del av de yngre spelarna: Jari Sara lider av en bihåleinflammation och Daniel Fellman läker sin opererade vrist. Björn-Erik Sundqvists ena baklår ställde till problem på torsdagens träningar och det kan betyda att Bööni inte spelar på lördag.

Matchen spelas på konstgräsplanen i Valkeakoski med början kl. 14.00.

 

9.3. 2007
Sara inte med på Slovakien läger

Jari Sara lider av bihåleinflammation, och kan därför trots allt inte delta i U18- landslagets läger i Slovakien. Sara är också tvungen att avstå från lördagens ligacup match, då Jaro reser till Valkeakoski för att möta Haka.

 

8.3. 2007
Thomas Kula tränar med Djurgården i en vecka

Thomas Kula, som spelar i Jaros B-juniorer har fått en inbjudan att träna i en veckas tid med Djurgårdens Tipselit lag (spelare födda 1989-91). Thomas hör till gruppen födda -91. Bakom inbjudan står en för Jaro välbekant herreman, Paul Lindholm. Thomas reser till Stockholm  lördagen den 10.3., och spelar en match redan på söndag. Under veckans lopp tränar Thomas fem gånger med Tipselit laget, och tre gånger med skolans fotbollslinje. ”Det känns lite spännande. Det ska bli skoj att se hur det går till annastans, och att se på vilken nivå de spelar. Hoppas jag klarar mig bra och att vi vinner söndagens match. Det känns alltid roligare att träna efter en seger”, berättar Thomas.

 

6.3. 2007
Semestern är över

Jaros representationslag höll semester förra veckan. Spelarna hade alla ändå ett personligt träningsprogram att följa. Marco Matrone, som flyttat från Serie B i Italien till Jaro, berättar att den korta semestern var på sin plats. ”Vi har jobbat hårt i ett par månader. Ledigheten kom i passlig tid. Jag hälsade på hos familj och vänner i Esbo och utförde träningsprogrammet som Mika gett mig. Nu har både jag och de andra killarna åter energi och kraft att fortsätta jobba på. Full fart framåt”, säger Matrone.

Läs mera >>

 

2.3. 2007
Sara reser till Slovakien

Jari Sara har valts ut att delta i träningsläger för under 18-åringarnas landslag. Laget reser till Slovakien den 12.3 och möter under lägrets gång det slovakiska landslaget två gånger. ”Jag blev väldigt glad over att få inbjudan delta i lägret. Åker iväg med humöret på topp, det är ju alltid roligt att få representera Finland”, berättar Sara. Landskamperna mot Slovakien är en del av förberedelserna för det kommande EM-kvalet i höst.

 

24.2. 2007
Piste kotiin Turusta

Interin ja Jaron välinen LiigaCup ottelu päättyi lukemiin 1-1. Jarolle ottelu oli ensimmäinen ulkona pelattava ottelu tänä vuonna, joten ensimmäiset 25 minuuttía menikin totutteluun. Tämän jälkeen Jaro sai syöttöpelinkin tämän jälkeen kulkemaan, mutta onnistui luomaan vain yhden puolittaisen maalintekopaikan ensimmäisellä puoliajalla. Inter ei saanut luotua edes sitä.

Lue lisää >>

 

23.2. 2007
LiigaCup jatkuu Turussa

Jaron osalta Liigacup jatkuu lauantaina Turussa, kun joukkue matkaa Interin vieraaksi. Ottelu pelataan Kupittaan tekonurmella, eli ulkona. Jaro ei ole pelannut ulkokentällä tämän kauden puolella. Sää tulee varmasti osaltaan vaikuttamaan peliin myös. Kuinka paljon on miinus asteita ja sataako lunta? Sen näkee lauantaina.

Inter lähtee otteluun tuoreilla jaloilla, sillä joukkueella on loma takana. Jaro taas on harjoitellut koko viikon kovaa, joten ottelusta tulee varmasti hyvävauhtinen. " Lähdemme Turkuun päättämään ensimmäistä harjoitusjaksoamme voitto mielessä. TamU peli ei maaleja eikä muitakaan hienouksia tarjonnut. Peli oli kovaa taistelua ja pallo enemmän rajojen ulkopuolella kuin kentällä. Nyt meidän pitää palauttaa myös syöttöpelimme astetta paremmalle tasolle, ajaa jätkää maalille ja iskeä palloja pussiin. Asenteessa ei ole ollut mitään vikaa tähänkään saakka, joten uskallan odottaa meiltä hyvää iltapäivää tutulla Kupittaan kentällä", päävalmentaja Mika Laurikainen selventää.

Jarolta varmasti sivussa kokoonpanosta ovat: Koivisto ja Heikinheimo. Ottelu alkaa klo. 15.00.

 

20.2. 2007
Jonas Portin maajoukkue-ehdokasleirille

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Roy Hodgson on valinnut 23 pelaajaa Italian Covercianossa 26.2.-5.3. järjestettävälle maajoukkue-ehdokasleirille. Mukana ryhmässä on Jonas Portin. Ryhmä koostuu pääosin Veikkausliigan pelaajista. Italian jalkapalloliiton harjoituskeskuksessa järjestettävän leirin aikana Suomi pelaa harjoitusottelun AC Sienaa vastaan torstaina 1.3. kello 15.00.

 

19.2. 2007
Bra stämning i laget

Jonas Portin är en av Jaros egna produkter och har känt en hel del av spelarna i representationslaget i flera år. Till denna säsong har även han fått lära sig en del nya namn.   

LÄS MERA>>

19.2. 2007
Tre B-juniorer tränar med representationslaget

Tre spelare ur Jaros B-juniorer tränar denna vecka med representationslaget. Med på träningarna är Kristoffer Knuts, Mika Pitkänen och Robin Julin. Alla tre hör till de äldre inom årets B-juniorer, födda 1990.

17.2. 2007
TamU haki pisteet Pietarsaaresta

Tampere United kävi hakemassa täyden pistepotin Pietarsaaresta kaatamalla Jaron maalein 0-2 LiigaCupin ottelussa. Ottelu ei kokonaisuudessaan tarjonnut yleisölle mitään hienouksia, mutta hyvää puolustamista molemmilta joukkueilta nähtiin sitäkin enemmän.

Lue lisää >>

 

16.2. 2007
Jaro haastaa mestarit

LiigaCup saa jatkoa taas lauantaina kun hallitseva Suomen mestari Tampere United saapuu Jaron vieraaksi. Jaro paransi paljon peliään viime ottelussa mutta osaamisen mittari täytyy taas kasvaa yhdellä pykälällä, sillä vastus tulee olemaan kovin mahdollinen. " Jaro - TamU on pelipainotteisen viikkomme kolmas ottelu. Viikon, jonka peluuttamisuunnitelmia vatsatautiepidemia on muutellut koko ajan. Nyt näyttää pelaajiston osalta jo hieman paremmalta ja lauantaina laitetaan mestareille haastetta sitten ihan tosissaan ", kertoo päävalmentaja Laurikainen.

Poissa ovat Jani Koivisto (olkapää), Vesa Heikinheimo (lihasrevähdys) ja Daniel Fellman (nilkkavamma). Toivon mukaan Toni Junnilan, Antti-Jussi Karnion ja Jesper Törnqvistin vatsatauti on selätetty ja pojat ovat mukana lauantaina. Marco Matrone harjoitteli joukkueen mukana jo torstai aamuna, kun selvisi ettei varpaassa ollutkaan murtumaa.

 

15.2. 2007
Jaro åker på träningsläger till Cypern 3.4 - 10.4.2007

Det har nu blivit klart att Jaro åker på träningsläger till Cypern i april.                                   "Jag är väldigt nöjd över beslutet om lägret och ser fram emot toppenförhållanden för träning och matcher. Lagbygget har framskridigt  återhållsamt och tack vare det fick vi inom spelarbudjeten till stånd ett träningsläger innan ligastarten” säger Mika Laurikainen. Alla som åker på läger deltar med en del av kostnaderna. ”I stället för ett läger i Sverige valdes denna lösning med deltagarnas del i kostnaderna. Beslutet är utmärkt och betyder säkert en hel del i förberedelserna inför den kommande säsongen”.

 

15.2. 2007
Ystävänpäivä Bonus

Jaro sai keskiviikon voiton lisäksi hienon ystävänpäivä bonuksen. Marco Matronen varvasmurtuma osoittautui lopulta ruhjevammaksi, ja mies on pelikelpoinen heti kun kipu antaa myöden. Matronen lujan luonteen ansiosta tämä tapahtuu luultavasti torstai aamuna. TPS –ottelussa kentältä jo ottelun alussa vaihdettu Vesa Heikinheimo on myös toivon mukaan pelikuntoinen lauantaina, ja vaihto olikin suurelta osin varotoimenpide.

 

14.2. 2007
Roiko Masensi TPS:n

Jussi Roiko vastasi Jaron pommituksesta, kun joukkue ottihienon ja ansaitun voiton kaatamalla TPS:n maalein 2-0. Roiko iski Jaron molemmat maalit. Ensimmäinen maali...

Lue lisää >>

 

13.2. 2007
Jaro Möter Åbolaget TPS

LigaCupen för Jaro fortsätter på onsdag i Tellushallen, då TPS svarar för motståndet. TPS som förstärkt en hel del sen ifjol och som är en stor favorit inför säsongen 2007, anländer till Jakobstad ledda av Mixu Paatelainen. Bland TPS spelarna finns även exjaroiterna Jani Sarajärvi, Mikko Paatelainen och Chris Cleaver. TPS är säkert en intressant motståndare även för Mika Laurikainen, som tidigare tränat just TPS.

Borta från laguppställningen i Jaro är troligtvis Marco Matrone (tåskadad) och Jani Koivisto (axelskadad). Feber eller maginfluensa har Jesper Törnqvist, Antti-Jussi Karnio, Jens Portin och Toni Junnila. Däremot är Piracaia, Jonas Portin och Chad Botha tillbaka med i laget.

TPS började LigaCupen starkt med att vinna hemma över FC Haka 3-1. I sin andra match förlorade de däremot mot Tampere United med 4-0.

 

9.2. 2007
Jaro taipui LiigaCupin avauksessa

Jaro sai vastaansa VPS:n Vaasasta Liiga Cupin avausottelussa. Tellushallissa pelattu ottelu päättyi lopulta vieraiden 0-1 voittoon. Ottelun ratkaisumaali nähtiin jo pelin neljännellä minuutilla kun Mamadou Konate ampui pallon maalin alakulmaan.

”Joukkue oli hieman unessa ottelun ensimmäiset 15 minuuttia, ja siinä välissä vastustaja iski. VPS sai rajaheiton, jonka me pelasimme huonosti. Hienon kombinaation päätteeksi laukaus painui alakulmaan. Pääsimme kuitenkin koko ajan peliin paremmin mukaan, ja pelimme taso nousi koko ajan. Voi jopa sanoa että kokonaisuutena katsottuna me veimme peliä”, kertoo Jaron päävalmentaja Mika Laurikainen. ”Meillä oli mahdollisuuksia tehdä tasoitus ja jopa voittaa ottelu, mutta emme saaneet palloa sisään, joten peli olisi voinut kääntyä toiseenkiin suuntaan. Maalin edessä meidän on oltava huomattavasti kärkkäämpiä. Toki vastustajallakin oli mahdollisuuksia kasvattaa johtoaan”, Laurikainen kiteyttää.

Päävalmentaja ei kuitenkaan ole huolissaan vaikka tappio tulikin. ”Pelaajat jaksoivat puurtaa fyysisesti koko ottelun, ja muutenkin peli näytti että harjoittelu on oikeassa suunnassa. Joukkue on muuttunut viime vuodesta paljon, joten ryhmä tarvitsee oman aikansa. Mikään joukkue ei vielä tässä vaiheessa ole valmis, eikä pidäkään olla. LiigaCupin ottelut ovat hyviä pelejä, joita me tarvitsemme saavuttaaksemme huippukunnon”, sanoo Laurikainen.

 

9.2. 2007
Inget kontrakt för Xhaferi i Jaro

Ymer Xhaferi som testspelat i Jaro sen januari skrev inte på kontrakt för Jaro.

”Ymer är en lovande teknisk spelare som passat bra in i vårt lag. Vi erbjöd honom kontrakt enligt vår linje för unga spelare men han godkände det inte. Jag var beredd att ta med honom även om spelarbudjeten då skulle varit använd. Nu finns det lite kvar för framtida bruk ifall det behövs”, berättar  huvudtränare Mika Laurikainen.”

 

8.2. 2007

LIIGA CUP ALKAA

Kauden 2007 Liiga Cup käynnistyy FF Jaron osalta perjantaisella kotiottelulla Vaasan Palloseuraa vastaan. Joukkueen alkukausi on mennyt suunnitelmien mukaisesti muutamia loukkaantumisia lukuunottamatta. Jani Koivisto (olkapää), Chad Botha(nivunen) sekä tänään leikattu Daniel Fellman(nilkka) ovat kokoonpanosta pois loukkaantumisten takia ja Jonas Portin (U21) sekä Jonas Emet (U19) ovat maajoukkueiden matkassa. Jussit Aalto ja Roiko sensijaan palaavat kokoonpanoon näyttöhaluja uhkuen.

Mika Laurikainen: " Liiga Cup on erinomainen paikka "opetella" liigapelejä. Joukkueemme on uusiutunut niin paljon, että ainakin meille tällainen Liigakauden esikausi on ihan paikallaan. Vaikka mitään tuloksellisia tavoitteita ei yksikään joukkue virallisesti ole laittanutkaan, uskon ettei tälle kilpailulle vastustajiakaan hirveästi löydy. Erona Veikkausliiga peleihin, liigacupin aikana toimintaa ohjaava rooli ei ole peleillä, vaan harjoittelulla. Katsojillakin on tilaisuus nähdä kotimaista huippufutista ympäri vuoden ja olen varma, että futisbuumi laajenee jatkossa entistä vahvemmin myös talviaikaan. Pietersaaressa aloitetaan kolmella kotiottelulla, mikä on sekä meille että kannattajillemme varmasti mieluisa asia"

 

3.2. 2007

Jaro kaatoi JBK:n
Jaro iski launtaina yhteen paikallisvastustajan JBK:n kanssa. Monista maalipaikoista huolimatta Jaro onnistui vääntämään 2-0 voiton.

Päävalmentaja Mika Laurikaisen kommentit pelistä: "Puolustuspelin osalta pelimme oli hyvää tasoa. Haaste ei ollut liigatasoa, mutta oman pään nolla on aina iso plussa.  Hyökkäyksissä viimeinen kolmannes, lähinnä tilanteiden päättäminen oli meiltä turhan arkaa. Muuten pallollinen peli näytti paremmalta kuin kahdessa ensimmäisessä pelissä. Toisella jaksolla sitten tehojakin löytyi ja lopulta maalipaikkoja oli useampaankin osumaan.  Jens Portin oli tervetullut lisä puolutuslinjaamme ja oli hienoa saada Jens takaisin tositoimiin. Hienoja olivat myös molemmat maalit. Huonoa taas oli Toni Junnilan loukkaantuminen; vamman vakavuus selviää myöhemmin, mutta lisää loukkantuneita emme tarvitse. Kokeella olleen Xhaferin kohtalosta päätämme ensi viikon alkupäivinä."
 

Maalit:

1-0    Ymer Xhaferi ( Björn-Erik Sundqvist)          50 min
2-0    Jonas Emet                                            25 min
 
Jaron kokoonpano:
Markus Koljander -
Matthias Kullström,Vesa Heikinheimo,Jonas Portin,Jens Portin -
Marco Matrone ( 55' Jonas Emet) ,Ymer Xhaferi,Niklas Storbacka -
Toni Junnila ( 50' Jimmy Wargh), B-E Sundqvist, Piracaia
 
JBK:n puolella Jaron pelaajista pelasivat: Tom Melarti (90'), Jari Sara(90') ja Antti-Jussi Karnio ( 45')

 

22.1. 2007
En ny Web master har valts. Det är Jukka Karjalainen som har tagit över efter Uffe Snellman. Jukka har redan tidigare skött om B-juniorernas hemsida.
 
Det har varit en hel del strul med att få igång den nya hemsidan, men vi jobbar hela tiden på att få igång den så fort som möjligt.

 

31.12. 2006
Nytt folk tar över www.ffjaro.fi
Nya krafter tar över www.ffjaro.fi efter årsskiftet. Uffe Snellman som haft huvudansvaret för hemsidan, både vad gäller nyhetsrapporteringen och funktionaliteten, sedan starten i november 1998, har meddelat att inte fortsätter efter det att avtalet mellan honom och Jaro går ut vid årsskiftet.

Jens Emet som skött uppdateringen av juniorernas sidor, har även han meddelat, redan tidigare i höst, att han avslutar sitt värv med hemsidan.

Leif Lillsunde som översatt, så gott som allt på hemsidan till finska, har satt sig på skolbänken och anser att han inte den tid som arbete med hemsidan kräver, vilket gör att även han stiger av tåget.

Tack för mig, Uffe